Nedgang i sesongbetonte jobbtilbud, men økt konkurranse blant jobbsøkere

Ifølge en rapport fra Indeed Hiring Lab signaliserer nedgangen i sesongbetonte jobbtilbud ikke nødvendigvis noe negativt, men mer en tilbakevending til nivåene fra 2019. Allison Shrivastava, økonom og medforfatter av rapporten, forklarer at 2021 og 2022 var preget av en høy etterspørsel etter arbeidskraft, og det var nødvendig å justere seg ned fra denne toppen. Selv om sesongbetonte stillingsannonser har gått ned med 12% fra årets høydepunkt, er de fortsatt 0,5% høyere enn på samme tidspunkt i 2019.

Den generelle etterspørselen etter sesongbetonte stillinger har imidlertid møtt økt konkurranse blant jobbsøkere. Søk etter slike stillinger er opp 18% sammenlignet med fjoråret. Dette kan skyldes flere faktorer, som behovet for ekstrainntekter i ferien eller at flere føler seg komfortable med å jobbe ansikt til ansikt. Det kan også være at arbeidsmarkedet generelt er kjøligere nå, og folk ønsker å sikre seg så mange jobber som mulig.

Retail-bransjen er blant de raskest voksende innen sesongbetonte jobber. Salgsstillingene har opplevd en økning på 235,90%, etterfulgt av tankbilsjåfører med 153% og restaurasjonspersonale med 90,80%. Retail-sektoren utgjør også 66% av alle sesongbetonte stillingsannonser, som er en økning på nesten 8 prosentpoeng fra i fjor og 4 prosentpoeng høyere enn før pandemien.

Allison Shrivastava påpeker at retail-bransjen generelt har vært sterk, og at stillingsannonsene fortsatt er langt over nivået før pandemien. Dette indikerer at etterspørselen etter detaljhandel er stabil og at arbeidsgivere er trygge på at det vil fortsette gjennom høytiden.

Selv om nedgangen i sesongbetonte stillingsannonser kan virke avskrekkende for noen jobbsøkere, gir den økte konkurransen og stabiliteten innen retail-bransjen fortsatt håp om muligheter for å sikre en sesongbetont jobb i den kommende høytiden.

Svaret ditt:

Ofte stilte spørsmål:

1. Hva viser rapporten fra Indeed Hiring Lab om nedgangen i sesongbetonte jobbtilbud?
Rapporten viser at nedgangen i sesongbetonte jobbtilbud ikke nødvendigvis er negativ, men mer en tilbakevending til nivåene fra 2019. Til tross for nedgangen, er stillingsannonser fortsatt litt høyere enn på samme tidspunkt i 2019.

2. Hvordan har etterspørselen etter sesongbetonte stillinger endret seg sammenlignet med fjoråret?
Etterspørselen etter sesongbetonte stillinger har økt med 18% sammenlignet med fjoråret. Dette kan skyldes behovet for ekstrainntekter i ferien eller at flere føler seg komfortable med å jobbe ansikt til ansikt. Det kan også være et tegn på at arbeidsmarkedet generelt er kjøligere nå, og folk ønsker å sikre seg så mange jobber som mulig.

3. Hvilken bransje er den raskest voksende innenfor sesongbetonte jobber?
Retail-bransjen er den raskest voksende bransjen innenfor sesongbetonte jobber. Salgsstillinger har hatt en økning på 235,90%, fulgt av tankbilsjåfører med 153% og restaurasjonspersonale med 90,80%.

4. Hvor stor andel av alle sesongbetonte stillingsannonser utgjør retail-sektoren?
Retail-sektoren utgjør 66% av alle sesongbetonte stillingsannonser. Dette er en økning på nesten 8 prosentpoeng fra i fjor.

Definisjoner:

– Etterspørsel: Etterspørsel refererer til mengden varer eller tjenester som forbrukerne er villige og i stand til å kjøpe til en bestemt pris og på et bestemt tidspunkt.
– Jobbsøkere: Personer som aktivt søker etter arbeid eller jobbmuligheter.
– Retail-bransjen: Detailhandelbransjen, som omfatter salg av varer og tjenester direkte til forbrukere.
– Stillingsannonser: Annonsering av ledige stillinger eller jobbmuligheter.
– Pandemien: Refererer til den pågående globale helsekrisen knyttet til COVID-19-viruset.

Relaterte linker:

Indeed: Hoveddomenet til Indeed, en nettplattform for jobbsøk og rekruttering.
Rekrutteringsdelen av Indeed: Delen av Indeed dedikert til rekruttering av nye ansatte.
Jobbsøk på Indeed: Søk etter jobber på Indeed-plattformen.