Den økonomiske gjenopprettelsen etter pandemien har fått økonomene til å vurdere om deres spilleregler er utdaterte eller bare mangler en side. Pandemien skapte en økonomisk krise uten sidestykke, og det er kanskje ikke overraskende at etterdønningene har utspilt seg på en måte som nesten ingen økonomer forventet.
I de første ukene av pandemien steg arbeidsledigheten dramatisk, og mange fryktet en gjentakelse av den langsomme bedringen etter finanskrisen. Mange år med arbeidsløshet kunne ha etterlatt mange arbeidere varig preget. Men isteden har bedringen på arbeidsmarkedet vært, målt på mange indikatorer, den sterkeste noensinne.
I begynnelsen av 2021 spådde noen økonomer en inflasjonsbølge, mens andre var skeptiske. Tidligere spådommer om inflasjon hadde ikke slått til, til tross for at de kom fra de samme spåmennene i noen tilfeller. Denne gangen hadde de imidlertid rett.
Da Federal Reserve begynte å prøve å dempe inflasjonen, kom det advarsler om at arbeidsmarkedet ville kollapse, slik det tidligere har truet med å gjøre hver gang policy-makers begynte å heve renten for raskt. Isteden har sentralbanken hevet rentene til det høyeste nivået på flere tiår, og arbeidsmarkedet holder seg stabilt, kanskje til og med i vekst.
Den endelige fasen av gjenopprettingen er ennå ikke skrevet. En “myk landing” er ikke en sikkerhet. Men det er klart at økonomien, spesielt arbeidsmarkedet, har vist seg å være langt mer motstandsdyktig enn de fleste trodde var sannsynlig.
Intervjuer med dusinvis av økonomer – noen av dem som delvis fikk rett om bedringen, mange av dem som tok feil – ga innsikt i hva de har lært de siste to årene, og hva de mener om arbeidsmarkedet akkurat nå. De var ikke enige om alle detaljene, men tre overordnede temaer kom frem.
– Ledige stillinger pleier å gå ned når arbeidsledigheten øker. Ikke denne gangen.
– Gapet mellom hvites og minoriteters arbeidsledighet blir mindre.
– Jobbveksten har langt oversteget forventningene før pandemien.
Det er tydelig at vi må se på økonomien og arbeidsmarkedet med et nytt perspektiv. Pandemien har skapt nye utfordringer og lært oss verdifulle lekser. Forhåpentligvis vil denne innsikten hjelpe oss med å styrke og forbedre økonomien i fremtiden.
Ofte stilte spørsmål:
1. Hva har pandemien lært oss om økonomien?
Pandemien har vist oss at økonomien kan være langt mer motstandsdyktig enn forventet, spesielt når det gjelder arbeidsmarkedet.
2. Hvordan har arbeidsmarkedet reagert på pandemien?
I motsetning til tidligere kriser, har arbeidsmarkedet klart seg bedre enn forventet. Arbeidsledigheten har gått ned, og jobbveksten har overgått forventningene før pandemien.
3. Har det skjedd endringer i forholdet mellom hvite og minoriteters arbeidsledighet?
Ja, gapet mellom hvite og minoriteters arbeidsledighet har blitt mindre under pandemien.
4. Hva er inflasjon, og hvordan har det påvirket økonomien under pandemien?
Inflasjon er en økning i prisen på varer og tjenester over tid. Under pandemien har det vært en bekymring for inflasjon, og dette har påvirket sentralbankens rentebeslutninger.
Viktige begreper:
– Arbeidsledighet: Mangel på jobber tilgjengelig for personer som er ivrige etter å jobbe.
– Inflasjon: Økning i prisen på varer og tjenester over tid.
– Sentralbank: En institusjon som har ansvar for å styre pengepolitikken og valutaen i et land.
Relaterte lenker:
– NRK Økonomi
– Statistisk sentralbyrå