Den påvirkningen overbefolkning har på et land

I motsetning til USA, med en befolkning på 337 millioner, har Kina en befolkning på over 1,4 milliarder mennesker. Dette fører til betydelige forskjeller i arbeidskultur og arbeidsmarked mellom de to landene. Den store variasjonen i befolkningstetthet kan påvirke arbeidsforholdene på ulike måter.

Problemer for unge fagpersoner i Kina
Den store befolkningstettheten i Kina fører til høy konkurranse om arbeidsplassene. Hvert år søker rundt 12 millioner kinesiske nyutdannede om jobber. Mange av disse sliter med å finne arbeid, og arbeidsledigheten blant kinesiske nyutdannede er betydelig høyere enn i USA. I 2020 var arbeidsledigheten blant unge kinesiske universitetsutdannede hele 25,2 prosent, sammenlignet med 5,5 prosent i USA. Selv om den kinesiske regjeringen ikke har offentliggjort nyere tall, indikerer rapporter at arbeidsledigheten blant unge mennesker fortsatt er høy.

Utfordringer knyttet til høyere utdanning
En del av problemet ligger i kvaliteten på utdanningssystemet. Antallet offentlige og private universiteter har økt dramatisk i Kina de siste tiårene, men mange av de private institusjonene gir ikke studentene den nødvendige kompetansen og ferdighetene som arbeidsgiverne etterspør. Dette fører til høy arbeidsledighet blant nyutdannede.

Toxic arbeidskultur
For å vise dedikasjon til jobben er det vanlig med ekstremt lange arbeidstider i Kina. Den såkalte “996 work culture”, der ansatte jobber fra 9:00 til 21:00 seks dager i uken, er et eksempel på den intense arbeidskulturen i landet. Mange kinesiske arbeidstakere er villige til å ofre fritid og balanse mellom arbeid og privatliv for å beholde jobben. I tillegg er det vanlig å delta på sosiale arrangementer og banketter i arbeidssammenheng for å bygge nettverk og sikre seg fordeler.

Arbeidsusikkerhet blant arbeidsledige
De som ikke finner jobb, tyr ofte til lavt betalte stillinger som bud eller gatehandlere. Disse jobbene er mer vanlige i Kina enn i USA, og de gir ofte dårlig betaling og dårlige arbeidsvilår. Leveringsbudene i Kina opplever høyt press og risikerer både trafikkulykker og utnyttelse fra leveringstjenester. I tillegg er det et betydelig antall arbeidsløse unge mennesker som prøver å tjene til livets opphold som taxisjåfører eller salgsstander på gaten.

I tillegg til disse utfordringene har den økonomiske nedturen som ble forverret av COVID-19-pandemien, gjort det enda vanskeligere for arbeidstakere i Kina. Industriproduksjonen har sunket, og etterspørselen etter produkter har falt. Dette har ført til at mange bedrifter ikke har råd til å ansette flere arbeidere.

Den høye befolkningstettheten i Kina har altså stor innvirkning på landets arbeidsforhold. Den skaper utfordringer for unge fagpersoner og fører til en arbeidskultur preget av lange arbeidstider og hard konkurranse. Samtidig ser vi at mange arbeidsløse unge må ta lavt betalte jobber for å forsørge seg selv. Denne problematikken har blitt ytterligere forverret av den økonomiske nedturen i kjølvannet av COVID-19-pandemien.

Vanlige spørsmål basert på nøkkeltemaene i artikkelen:

1. Hva er årsaken til de betydelige forskjellene i arbeidskultur og arbeidsmarked mellom Kina og USA?
I motsetning til USA har Kina en mye større befolkningstetthet, med over 1,4 milliarder mennesker.

2. Hva er en av de største utfordringene for unge fagpersoner i Kina?
Den store befolkningstettheten fører til høy konkurranse om arbeidsplassene i Kina, og mange unge kinesiske nyutdannede sliter med å finne arbeid.

3. Hva var arbeidsledigheten blant unge kinesiske universitetsutdannede i 2020?
I 2020 var arbeidsledigheten blant unge kinesiske universitetsutdannede hele 25,2 prosent.

4. Hva er en av årsakene til høy arbeidsledighet blant nyutdannede i Kina?
En av årsakene er at mange private universiteter i Kina ikke gir studentene den nødvendige kompetansen og ferdighetene som arbeidsgiverne etterspør.

5. Hva er “996 work culture”?
“996 work culture” er en arbeidskultur i Kina der ansatte jobber fra 9:00 til 21:00 seks dager i uken for å vise dedikasjon til jobben.

6. Hva er noen av risikoene ved å akseptere lavt betalte jobber som bud eller gatehandlere i Kina?
Disse jobbene er mer vanlige i Kina enn i USA, og de gir ofte dårlig betaling og dårlige arbeidsvilkår. Leveringsbudene i Kina opplever høyt press og risikerer både trafikkulykker og utnyttelse fra leveringstjenester.

7. Hvordan har COVID-19-pandemien påvirket arbeidssituasjonen i Kina?
Den økonomiske nedturen forårsaket av pandemien har gjort det enda vanskeligere for arbeidstakere i Kina, da mange bedrifter ikke har råd til å ansette flere arbeidere på grunn av redusert etterspørsel og produksjon.

Nøkkelord og uttrykk:

– Befolkningstetthet: Antall mennesker per kvadratkilometer i et bestemt område.
– Arbeidsledighet: Situasjonen der en person ikke har jobb og søker aktivt etter arbeid.
– Nyutdannede: Personer som nylig har fullført sin utdanning.
– Arbeidsvilkår: Betingelsene og omstendighetene som er knyttet til en jobb eller arbeidsplass.
– Dedikasjon: Sterk engasjement og hengivenhet til en oppgave eller jobb.

Foreslåtte relaterte lenker:
Kina – regjeringen.no
Hva det er å jobbe i Kina – vikna-bedrift.com
Arbeidskraftundersøkelsen og utvalgte arbeidsmarkedsindikatorer – ssb.no

Tourism's Dirty Secret: The Heartbreaking Reality of Wildlife Exploitation!