Selv om vi må vente på retrospektiv for å finne ut av det, har vi data som kan hjelpe oss i mellomtiden. Arbeidsmarkedet holder seg stabilt med en lav ledighetsrate på 4,3%. Vi fortsetter også å legge til nye jobber (89 000 i juli og 142 000 i august), og arbeidsgivere sier generelt at de ikke har planer om større nedbemanninger.
Dette er gode indikatorer på et sunt arbeidsmarked. Men det er alltid en annen side av samme sak. I dette tilfellet handler det om at arbeidsgivere nøler med å ansette flere medarbeidere.
Selv om vi får nye jobber, har veksten bremset opp. Antall stillingsannonser har også gått ned, og tiden mellom intervjuer og tilbud ser ut til å øke igjen.
Årsakene til denne avmatningen kan variere fra arbeidsgiver til arbeidsgiver, men fellesbekymringer er knyttet til vanlige problemer. Inflasjon, usikre rentekutt som er forventet det kommende året, og presidentvalget kan alle bidra til å bremse ned eller til og med stoppe ansettelsesprosessen for arbeidsgivere.
Dette er normale reaksjoner på usikkerhet og er ikke nødvendigvis bekymringsfullt. Men hvis du er en jobbsøker som fortsatt tror det er et het arbeidsmarked, bør du justere tankesettet ditt.
Følgende tips vil minne deg om hva du kan gjøre når arbeidsmarkedet er mindre innbydende enn det har vært nylig:
Hvis du jobber nå
1. Utsett jobbytte. Med mindre stillingen din er elendig eller nær sammenbrudd, gi deg selv noen måneder eller i det minste vent til etter valget før du foretar endringer.
2. Vurder tverrfaglig opplæring. Du vil ikke bli uunnværlig eller immum mot nedbemanning, men å kunne bytte avdelinger kan gi deg en buffer hvis arbeidsgiveren din opplever vanskeligheter.
3. Finn en intern mentor. Å ha et annet perspektiv kan være uvurderlig i enhver situasjon, spesielt hvis arbeidsplassen din begynner å slite.
Hvis du søker jobb nå
4. Gå gjennom karrieremålet ditt. Har du siktet for noe som er et par nivåer høyere enn din forrige stilling? Husk at arbeidsgivere kan være mer risikoaverse og ønske sikkerhet for at noen kan håndtere jobben uten mye opplæring.
5. Oppdater CV-en din. Å være arbeidsledig i måneder eller til og med år er ikke nødvendigvis et problem, men hvis du ikke har noe å vise for å ha skapt verdi siden din forrige jobb, kan det være det. Internship, sertifiseringer, deltidsjobber og sideprosjekter innenfor ditt felt er gullstandarden, men til og med en nettbasert kurs kan demonstrere oppdaterte ferdigheter og engasjement.
6. Ikke stole for mye på stillingsannonser. Jo strammere arbeidsmarkedet er, desto mindre sannsynlig er det at en arbeidsgiver bredt annonserte en ledig stilling eller annonserte i det hele tatt. Dette handler om å unngå å bli overveldet av svar, og kanskje om ikke å trenge å annonsere når det allerede er nok kvalifiserte kandidater. Å ikke se en annonse betyr ikke at det ikke finnes en ledig stilling. For å endre prosessen, opprett en liste over steder du ønsker å jobbe og ta kontakt med avdelingsledere eller nåværende ansatte for å spørre om fremtidige ansettelsesplaner.
Uansett om du jobber eller søker jobb nå
7. Øk sparingen din. Dette er selvfølgelig enklere for noen med en lønnsslipp, så gjennomføringen av dette trinnet vil variere. Men alle tiltak du kan ta for å spare penger eller redusere utgifter vil hjelpe hvis arbeidsmarkedet trekker seg sammen.
8. Bygg nettverket ditt. Uansett hva som skjer i økonomien generelt, har den raskeste og mest sikre veien til en jobb alltid vært gjennom kontakter og venner. For å øke nettverket ditt, kan du aktivt koble deg med nye mennesker eller bare gjenoppbygge kontakten med de du allerede kjenner. Hvis noe skulle skje, vil alle i det nettverket ha bedre muligheter for å komme seg tilbake på beina, inkludert deg.
9. Bli involvert i noe. Hvis du følger et jobb-familie-søvn-jobb-mønster, kan det virke vanskelig å få tid til noe annet. Likevel kan det å ha en klasse, jobbe som frivillig, eller ha en hobby som en sykkelklubb gi den ekstra verdien arbeidsgivere liker å se hos kandidater; det kan også gi en annen gruppe med nettverksforbindelser. Disse fordelene gjelder enda mer for jobbsøkere som for øyeblikket er arbeidsledige.
Vil du trenge disse tipsene for et stramt arbeidsmarked? Fordi økonomien er syklisk, er svaret nesten sikkert ja. Vi vet bare ikke når vi eventuelt vil trenge dem, derfor er det bra å vite om dem nå.
Amy Lindgren eier et karriereveiledningsselskap i St. Paul. Du kan kontakte henne på [email protected].
FAQ:
1. Hva er ledighetsraten i arbeidsmarkedet?
Ledighetsraten i arbeidsmarkedet er på 4,3%.
2. Hvor mange nye jobber ble lagt til i juli og august?
Det ble lagt til 89 000 nye jobber i juli og 142 000 i august.
3. Hvorfor nøler arbeidsgivere med å ansette flere medarbeidere?
Årsakene kan variere, men vanlige bekymringer er knyttet til inflasjon, usikre rentekutt og presidentvalget.
4. Hva kan jobbsøkere gjøre når arbeidsmarkedet er mindre innbydende?
– Utsette jobbytte med mindre stillingen er dårlig.
– Vurdere tverrfaglig opplæring.
– Finne en intern mentor.
5. Hvilke tips gjelder for de som søker jobb nå?
– Gjennomgå karrieremålene dine og justere for realistiske forventninger.
– Oppdatere CV-en din med oppdaterte ferdigheter og engasjement.
– Ikke stole for mye på stillingsannonser, men ta kontakt med avdelingsledere eller nåværende ansatte for å undersøke ansettelsesplaner.
6. Hva kan man gjøre uansett om man jobber eller søker jobb nå?
– Øke sparingen.
– Bygge nettverket ditt.
– Bli involvert i noe utenfor jobben, for eksempel ta en klasse eller jobbe som frivillig.
Definitions:
– Ledighetsrate: Andelen av den arbeidsføre befolkningen som er arbeidsledige og aktivt søker jobb.
– Nedbemanning: Å redusere antall ansatte i en bedrift på grunn av økonomiske eller driftsmessige årsaker.
– Inflasjon: En økning i gjennomsnittsprisene på varer og tjenester over tid, noe som fører til en reduksjon av kjøpekraften til penger.
– Rentekutt: En reduksjon i sentralbankens styringsrente for å stimulere økonomisk vekst.
Suggested related links:
– Arbeidstilsynet
– NAV
– SSB