Mangelen på arbeidskraft i Ukraina fører til inkluderende arbeidsplasser

Militær mobilisering og bekymringer rundt dette bidrar til mangler i Ukrainas arbeidsmarked. Denne “mangel på folk” fører til at noen arbeidsgivere tar i bruk kvinner og ungdommer til oppgaver som historisk har vært utført av voksne menn. Dette har ført til mer inkluderende arbeidsplasser. Ifølge foreløpige resultatene fra en undersøkelse utgitt av American Chamber of Commerce and Industry in Ukraine (AmCham) har ukrainske bedrifter opplevd store utfordringer med å opprettholde eller ansette arbeidskraft siden den russiske invasjonen i 2022.

Ukraina har mistet over en fjerdedel av sin arbeidsstyrke siden Russlands invasjon i februar 2022, ifølge sentralbankens data. Undersøkelsen fra AmCham har avdekket at hovedutfordringene ved ansettelse er mangel på kvalifiserte søkere (20%), konkurranse om arbeidskraft (20%), mobilisering (14%) og frykt for å bli mobilisert ved å delta i arbeidsstyrken (14%).

Undersøkelsen fant også at “50% av bedriftene ønsker å utvide mulighetene for veteraner som en måte å tilpasse seg endringer i arbeidsmarkedet på.” Som svar på undersøkelsen, gjennomførte AmCham og IREX en rundebordskonferanse med representanter fra næringslivet, regjeringen, NGO-sektoren og utdanningssektoren for å diskutere dagens behov for å takle utfordringene med menneskelig kapital og effektive strategier for å tilpasse Ukrainas arbeidsmarked til de siste endringene. Rundebordet anbefalte blant annet økt kompetanseutvikling for både unge og eldre arbeidstakere, bedre tilpasning av spesifikke ferdigheter til bedriftenes behov, bedre overgang for veteraner til sivilt liv og arbeidsmarked, samt skape mer inkluderende arbeidsplasser og infrastruktur for å imøtekomme behovene til veteraner og personer med nedsatt funksjonsevne.

Når det gjelder mobilisering, ser det ut til å være en tosidig påvirkning på arbeidsmarkedet. For det første er det en fysisk faktor der menn i alderen 25 til 60 år blir tatt inn i militærtjeneste i henhold til relevant lovverk som ble vedtatt sent i 2023 med en hastighet på ca. 30 000 per måned.

En annen påvirkning er fenomenet der et ukjent antall menn oppholder seg “som eremitter i sine hjem” for å unngå mobiliseringsmyndigheter på offentlige steder. Noen menn velger også uformelt, kontantbasert arbeid i stedet for å risikere mobilisering ved å være del av arbeidsplassdatabaser. I denne krevende konteksten er det arbeidsgivere som også innoverer i sin rekruttering og ansettelsespraksis, inkludert å finne og ansette flere kvinner i tradisjonelt mannsdominerte roller, samt flere unge mennesker.

Agromat, en ledende kjede av høykvalitets toalettutstyr og flisetilbehør med mer enn 20 avdelinger over hele Ukraina, har opplevd lignende utfordringer. Ifølge Iryna Gnutova, deres Human Resources Director, har rundt 5% av deres lastebilsjåfører blitt mobilisert. “Mange ukrainske selskaper har møtt lignende utfordringer, noe som fører til en økning i jobbmuligheter, samtidig som antall jobbsøkere har blitt redusert,” sier Gnutova. “Denne situasjonen har tvunget oss til å søke nye, ukonvensjonelle løsninger.” Blant disse nye løsningene er å posisjonere selskapet som en foretrukket arbeidsgiver for kvinner. Agromat har nylig rekruttert kvinner som nå gjennomgår opplæring som lastebilsjåfører og truckførere, etterfulgt av garantert ansettelse. “Den største fordelen for kvinner er det støttende og tilretteleggende arbeidsmiljøet vi tilbyr”.

Vanlige spørsmål basert på hovedtemaene og informasjonen presentert i artikkelen:

1. Hva er årsaken til mangler i Ukrainas arbeidsmarked?
– Militær mobilisering og bekymringer rundt dette har ført til mangel på arbeidskraft.

2. Hvilke utfordringer opplever ukrainske bedrifter når det gjelder ansettelse?
– De største utfordringene er mangel på kvalifiserte søkere, konkurranse om arbeidskraft, mobilisering og frykt for å bli mobilisert.

3. Hva viser undersøkelsen fra AmCham om bedrifters ønske om å utvide mulighetene for veteraner?
– Undersøkelsen viser at 50% av bedriftene ønsker å utvide mulighetene for veteraner som en tilpasning til endringene i arbeidsmarkedet.

4. Hva er noen av anbefalingene fra rundebordet for å takle utfordringene i Ukrainas arbeidsmarked?
– Økt kompetanseutvikling for arbeidstakere i ulike aldersgrupper, tilpasning av ferdigheter til bedrifters behov, bedre overgang for veteraner til sivilt liv og arbeidsmarked, samt skaping av mer inkluderende arbeidsplasser og infrastruktur for å møte behovene til veteraner og personer med nedsatt funksjonsevne.

5. Hvordan påvirker mobilisering arbeidsmarkedet?
– Mobilisering påvirker arbeidsmarkedet ved å involvere menn i militærtjeneste og ved at noen menn velger å holde seg skjult for mobiliseringsmyndigheter.

6. Hva er en ukonvensjonell løsning som noen bedrifter har tatt i bruk?
– Noen bedrifter har begynt å rekruttere flere kvinner til stillinger som tradisjonelt har vært dominert av menn.

Definisjoner:
– Militær mobilisering: Prosessen med å innkalle borgere til militærtjeneste for å styrke forsvarskapasiteten.
– Arbeidsmarked: Det samlede tilbudet og etterspørselen etter arbeidskraft i en økonomi.
– Kvalifiserte søkere: Individer som har de nødvendige ferdighetene og kvalifikasjonene for å fylle ledige stillinger.
– Mobilisering: Handlingen med å rekruttere og innkalle enkeltpersoner til militærtjeneste.
– Veteraner: Personer som har tjenestegjort i militæret og nå er tilbake i sivilt liv.
– Inkluderende arbeidsplasser: Arbeidsplasser som er åpne for og inkluderende for en mangfoldig arbeidsstyrke.

Foreslåtte relaterte lenker:
American Chamber of Commerce and Industry in Ukraine (AmCham)
IREX