Omstillinger i arbeidsmarkedet: Et nytt syn på utdanning og jobbsøk

I dagens arbeidsmarked ser vi en økende forskjell på etterspørselen etter stillinger som ikke krever høyere utdanning, i forhold til stillinger som krever en universitetsgrad. Samtidig er nyutdannede også fokusert på visse stillinger med mange søkere, istedenfor stillinger som er i høy etterspørsel.

I store bedrifter som Verizon er samarbeidsevner og teamwork like viktig som teknisk kompetanse, og avgjørende for å gjøre det bra i jobbintervjuer.

Jenny Flora Wells, en nyutdannet masterstudent i sosialt arbeid fra Ohio State University i 2021, opplevde dette på nært hold da hun søkte på 400 jobber og kun fikk tre intervjuer. Selv med en “gylden billett” som en MSW grad og gode karakterer, klarte hun ikke å få en jobb. Wells hjelper nå andre nyutdannede i sin praksis som lisensiert sosialarbeider i Los Angeles.

Det Wells har opplevd personlig og nå ser profesjonelt – nyutdannede som er frustrerte og utmattet av det krevende jobbmarkedet – blir bekreftet av arbeidsanalytikere og akademikere.

En ny omstrukturering i det sterke arbeidsmarkedet nå
Det er en splittelse i arbeidsmarkedet nå som fører til at stillingene som trenger å bli fylt er i stor grad rettet mot de som ikke har en universitetsgrad, ifølge Rachel Sederberg, seniorøkonom og forskningssjef ved arbeidsanalysefirmaet Lightcast. Dataene viser at jobbannonser for kandidater med en bachelorgrad eller mindre og to års erfaring hadde lite forskjell i etterspurt kompetanse fra januar 2023 til januar 2024. Men det var 148.500 færre jobbannonser i 2024 enn i 2023.

For stillinger som ikke krever en grad, er det en økning i annonseringsprosent fra 65,75% i 2023 til 65,98% så langt i 2024. Ifølge Lightcast’s data var åtte av de ti mest etterspurte stillingene i mars stillinger som ikke krever en universitetsgrad.

For stillinger som ikke krever en grad, er det ikke nok arbeidstakere, og de har en god opplevelse med å finne jobber. Det er sterk etterspørsel innenfor håndverksfag, detaljhandel og gjestfrihet.

Ikke en krise for jobber som krever en grad, men et mismatch mellom kandidater
En del av det vi ser nå er at arbeidsmarkedet for nyutdannede kommer tilbake til virkeligheten, uten at det er en krasj i arbeidsmarkedet. Det er også en forskjell i kompetansekravene for stillinger som har mange søkere, og de som står ubesatt.

For eksempel er det mange søkere til markedsføringsjobber, men regnskapskandidater er det få av. Mange nyutdannede ønsker å jobbe på kontoret, mens eldre arbeidstakere er mer åpne for å fortsette med hjemmekontor.

Arbeidsgivere er klar over at alternative veier inn i arbeidsstyrken, ikke bare universitetsgrader, gir folk de ferdighetene og erfaringene som kvalifiserer dem for mange jobber. Myke ferdigheter som samarbeidsevne, kritisk tenkning og empati er viktigere enn noensinne.

Det er viktig å ikke overvurdere betydningen av en høyere utdanning alene, men heller fokusere på de ferdighetene som er mest etterspurt i dagens arbeidsmarked.

En vanlig spørsmål (FAQ) basert på hovedtemaene og informasjonen presentert i artikkelen:

Spørsmål: Hva er den økende forskjellen i dagens arbeidsmarked?
Svar: Vi ser en økende forskjell i etterspørselen etter stillinger som ikke krever høyere utdanning, i forhold til stillinger som krever en universitetsgrad.

Spørsmål: Hva er viktig for å gjøre det bra i jobbintervjuer i store bedrifter som Verizon?
Svar: Samarbeidsevner og teamwork er like viktig som teknisk kompetanse.

Spørsmål: Hvem er Jenny Flora Wells, og hva opplevde hun?
Svar: Jenny Flora Wells er en nyutdannet masterstudent i sosialt arbeid fra Ohio State University. Hun søkte på 400 jobber og fikk bare tre intervjuer, til tross for sin “gyldne billett” som en MSW-grad og gode karakterer.

Spørsmål: Hva bekreftes av arbeidsanalytikere og akademikere?
Svar: Det som Wells har opplevd personlig – frustrasjon og utmattelse blant nyutdannede på grunn av det krevende jobbmarkedet – blir bekreftet av arbeidsanalytikere og akademikere.

Spørsmål: Hva viser dataene om arbeidsmarkedet?
Svar: Dataene viser at jobbannonser for kandidater med en bachelorgrad eller mindre og to års erfaring hadde lite forskjell i etterspurt kompetanse fra januar 2023 til januar 2024. Men det var 148.500 færre jobbannonser i 2024 enn i 2023.

Spørsmål: Hva er de mest etterspurte stillingene som ikke krever en universitetsgrad?
Svar: Ifølge Lightcast’s data var åtte av de ti mest etterspurte stillingene i mars stillinger som ikke krever en universitetsgrad.

Spørsmål: Hva er årsaken til at det er mangel på arbeidstakere for stillinger som ikke krever en grad?
Svar: Det er sterk etterspørsel innenfor håndverksfag, detaljhandel og gjestfrihet, og det er ikke nok arbeidstakere som fyller disse stillingene.

Spørsmål: Er det en krise for jobber som krever en grad?
Svar: Nei, det er ikke en krise, men det er et mismatch mellom kandidater og kompetansekrav for ulike stillinger. For eksempel er det mange søkere til markedsføringsjobber, men få til regnskapsjobber.

Spørsmål: Hva er viktigere enn noensinne i dagens arbeidsmarked?
Svar: Myke ferdigheter som samarbeidsevne, kritisk tenkning og empati er viktigere enn noensinne i dagens arbeidsmarked.

Nøkkelbegreper og jargong i artikkelen:

– Etterspørsel etter stillinger: Antall stillinger som arbeidsgivere ønsker å fylle.
– Høyere utdanning: Utdanning på universitetsnivå.
– Bachelorgrad: En grad som oppnås etter fullført høyere utdanning ved universitet eller høyskole.
– Nyutdannede: Personer som nylig har fullført en utdanning.
– Jobbintervjuer: Møter mellom arbeidssøkere og arbeidsgivere for å vurdere egnethet til en stilling.
– Jobbannonser: Annonserte stillinger som arbeidsgivere søker å fylle.
– Håndverksfag: Praktiske yrker som involverer manuell dyktighet.
– Detaljhandel: Salg av varer direkte til forbrukere.
– Gjestfrihet: Bransjen som involverer service og opplevelser til gjester og kunder.
– Mismatch: Uoverensstemmelse eller manglende samsvar mellom to ting, for eksempel kvalifikasjoner og stillinger.

Foreslåtte relaterte lenker til hoveddomenet:

Verizon
Arbeidstilsynet
NAV

Statsbudsjettet 2024, Helse, Familie, Forbruker, Kultur, Samferdsel kapitler | Storting 19.12.2023