Risikoen for tap av jobbsikkerhet øker for sysselsatte jobbsøkere

Oslo, 6. august 2024 / PRNewswire / – I en uforutsigbar arbeidsmarked, frykter sysselsatte jobbsøkere mest å ikke få den lønnsøkningen eller forfremmelsen de fortjener i sitt nåværende selskap (44%), men en annen bekymring er på vei opp som kan indikere en økende endring i arbeidsstyrken.

En nylig undersøkelse fra Express Employment Professionals-Harris Poll avslører at sysselsatte jobbsøkeres frykt for å miste jobben før de finner en ny har økt fra tidligere undersøkelser, og dette kan støtte oppfatningen om at arbeidsmarkedet blir mer konkurransedyktig (31% mot 28% høsten 2023, 24% våren 2023).

Med disse fryktene og handlingene i tankene, er det ikke overraskende at de viktigste årsakene til at sysselsatte jobbsøkere ser etter ny jobb er å finne/forhandle om bedre kompensasjon (46%), oppnå ønsket balanse mellom arbeid og fritid (41%) og/eller finne bedre karrieremuligheter innenfor sin nåværende bransje (41%).
Sysselsatte jobbsøkere med minst en fireårig grad er mer tilbøyelige til å si at de ser etter bedre kompensasjon (53% mot 41%) eller holder øye med jobbmarkedet (36% mot 21%) sammenlignet med sine kolleger uten en fireårig grad. I tillegg ser sysselsatte jobbsøkere etter nye jobber hovedsakelig etter heltidsstillinger (83%), mens færre søker etter deltidsstillinger (36%) eller kontrakts-/frilansstillinger (27%).

Mange arbeidssøkere i USA har vært uten arbeid i lengre tid, der omtrent en tredjedel (32%) har vært arbeidsledige i mer enn to år. De vanligste årsakene til å måtte si opp eller frivillig si opp (34%), bli oppsagt (19%) eller bli avskjediget (12%).

Ansatte jobbsøkere har i gjennomsnitt jobbet i selskapet sitt i syv år, og litt over en femtedel (21%) har vært i det nåværende selskapet i mer enn 10 år. Likevel beskriver over halvparten (55%) sin nåværende ansettelse som en jobb heller enn som en karriere (45%).

Det er viktig å merke seg at Gen Z er mer tilbøyelige til å beskrive sin nåværende ansettelse som en jobb i motsetning til sine millennial- eller Gen X-kolleger (henholdsvis 74% mot 51% og 48%).

En jobb er ikke bare en inntektskilde for mange arbeidssøkere, men en personlig investering, en mulighet til å gjøre en meningsfull forskjell og utvikle ferdigheter. Om man føler at jobben ikke lenger gir personlig vekst eller at det er mer å oppnå, er det viktig å vurdere reskilling og omskolering for å gjøre arbeidet mer meningsfullt.

Konklusjon

Mens arbeidsmarkedet blir stadig mer konkurransedyktig, er det viktig for jobbsøkere å identifisere sine behov og mål. Mange sysselsatte jobbsøkere søker etter bedre kompensasjon, arbeidslivsbalance og vekstmuligheter i sin nåværende bransje. Det er også viktig å vurdere om jobben kun er en midlertidig løsning eller en meningsfull karriere. For de som føler at de ikke opplever personlig eller faglig utvikling, er det viktig å vurdere muligheten for omskolering og reskilling. Arbeidsmarkedet er i stadig endring, og det å utvikle seg kontinuerlig er nøkkelen til å trives og lykkes i karrieren.

Frequently Asked Questions (Vanlige spørsmål):

1. Hva frykter sysselsatte jobbsøkere mest i et uforutsigbart arbeidsmarked?
– Sysselsatte jobbsøkere frykter mest å ikke få den lønnsøkningen eller forfremmelsen de fortjener i sitt nåværende selskap (44%).

2. Hvordan har frykten for å miste jobben før man finner en ny økt?
– Frykten for å miste jobben før man finner en ny har økt fra tidligere undersøkelser (31% mot 28% høsten 2023, 24% våren 2023).

3. Hva er de viktigste årsakene til at sysselsatte jobbsøkere ser etter ny jobb?
– De viktigste årsakene til at sysselsatte jobbsøkere ser etter ny jobb er å finne/forhandle om bedre kompensasjon (46%), oppnå ønsket balanse mellom arbeid og fritid (41%) og/eller finne bedre karrieremuligheter innenfor sin nåværende bransje (41%).

4. Hva er forskjellen mellom sysselsatte jobbsøkere med og uten fireårig grad?
– Sysselsatte jobbsøkere med minst en fireårig grad er mer tilbøyelige til å se etter bedre kompensasjon eller holde øye med jobbmarkedet sammenlignet med deres kolleger uten en fireårig grad.

5. Hvilke typer stillinger søker sysselsatte jobbsøkere etter?
– Sysselsatte jobbsøkere søker hovedsakelig etter heltidsstillinger (83%), mens færre søker deltids- eller kontrakts-/frilansstillinger.

6. Hva er de vanligste årsakene til langvarig arbeidsledighet?
– De vanligste årsakene til langvarig arbeidsledighet er å si opp eller frivillig si opp (34%), bli oppsagt (19%) eller bli avskjediget (12%).

7. Hvor lenge har de ansatte jobbsøkerne jobbet i selskapet sitt?
– De ansatte jobbsøkerne har i gjennomsnitt jobbet i selskapet sitt i syv år, og litt over en femtedel har vært i det nåværende selskapet i mer enn 10 år.

8. Hvordan beskriver de ansatte jobbsøkerne sin nåværende ansettelse?
– Over halvparten (55%) beskriver sin nåværende ansettelse som en jobb heller enn som en karriere.

9. Hvordan beskriver Gen Z sin nåværende ansettelse sammenlignet med millennial- eller Gen X-kolleger?
– Gen Z er mer tilbøyelige til å beskrive sin nåværende ansettelse som en jobb i motsetning til sine millennial- eller Gen X-kolleger.

Definitions (Definisjoner):

– Sysselsatte jobbsøkere: Personer som allerede er i arbeid, men som søker etter nye jobbmuligheter.
– Kompensasjon: Betaling eller belønning som en person mottar for sin innsats eller arbeid.
– Arbeidslivsbalanse: Balansen mellom arbeid og fritid, der en person oppnår tilfredsstillende nivå av engasjement både på jobb og i personlige aktiviteter.
– Omskolering: Prosessen med å tilegne seg nye eller annerledes ferdigheter for å kunne jobbe i en annen bransje eller rolle.
– Reskilling: Prosessen med å tilegne seg nye eller oppdaterte ferdigheter for å kunne fortsette å jobbe innenfor samme bransje, tilpasset endringer i arbeidsmarkedet.

Suggested related links (Foreslåtte relaterte lenker):
expresspros.no
harrispollonline.com