Forbrukertillit i USAs økonomi synker

Forbrukertilliten i USAs økonomi er synkende, ifølge en ny undersøkelse fra University of Michigan. Dette skyldes at inflasjonen igjen øker, noe som gjør at forbrukerne bekymrer seg for sitt kjøpekraft. I tillegg tror forbrukerne at prisene vil fortsette å stige i fremtiden, noe som demper deres økonomiske utsikter. Denne endringen i forbrukertillit gjør det mindre sannsynlig at den føderale sentralbanken vil senke rentene med det første.

Arbeidsledighetstallene

De nyeste dataene tyder på en nedbremsing i USAs arbeidsmarked. Nye arbeidsledighetstall har nådd det høyeste nivået på over åtte måneder, med 231 000 for uken som endte 4. mai. Dette kommer etter rapporter som viser at økonomien la til færrest jobber på seks måneder i april, og at ledige stillinger nådde det laveste nivået på tre år i mars. Disse tegnene på avkjøling øker muligheten for at den føderale sentralbanken kan senke rentene to ganger i løpet av året.

Monetær politikkoppsummering

Bank of England antyder en mulig rentekutt i nær fremtid, til tross for at rentene holdes på det høyeste nivået på 16 år, 5,25 prosent. Denne beslutningen kommer i lys av at inflasjonen viser tegn til avkjøling og når det laveste nivået på to og et halvt år, 3,2 prosent. Selv om inflasjonen fortsatt er over bankens mål på 2 prosent, er nedadgående trend oppmuntrende.

Prognoser fra Bank of England antyder at inflasjonen vil falle under målet i de kommende månedene, selv om en midlertidig økning er forventet senere i år. Dette, kombinert med en økende holdning blant bankens komité som er for et rentekutt, tyder på at en endring i politikken kan være på horisonten. Imidlertid er BoE-guvernør Andrew Bailey forsiktig og ønsker mer bekreftelse på at lavere inflasjon er her for å bli før de tar grep. Et rentekutt i juni er en mulighet, men ikke ennå en sikkerhet. Banken søker etter vedvarende bevis på at inflasjonen er under kontroll før de letter grepet om rentene.

UKs BNP

Storbritannias økonomi viser tegn til bedring. På månedsbasis var det en vekst på 0,4 prosent, etter mindre økninger i februar og januar. På kvartalsbasis var det en vekst på 0,6 prosent, som snur nedgangen i de to foregående kvartalene. Dette betyr at økonomien endelig ekspanderer igjen etter en periode med nedgang. Den største bidragsyteren til veksten var tjenestesektoren, med en økning på 0,7 prosent i første kvartal 2024. I tillegg økte produksjonssektoren også i første kvartal 2024 (0,8 prosent), men i et langsommere tempo enn foregående måned. Valutaparet GBP/USD avsluttet uken på 1,2521.

Europeisk detaljhandel

Detaljhandelen i eurosonen økte med den høyeste hastigheten siden september 2022. Månedlig steg den med 0,8 prosent, noe som var høyere enn forventet økning på 0,6 prosent, og marginalt høyere enn den reviderte nedgangen på 0,3 prosent for foregående måned. På årsbasis vokste detaljhandelen med 0,7 prosent, snudd fra en nedgang på 0,5 prosent i februar, og markerte den første positive veksten siden september 2022. Økningen i salget ble drevet av en økning på 1,2 prosent for mat- og drikkevarer, mens salget av ikke-matprodukter holdt seg stabilt gjennom måneden.

Servicesektorens innkjøpssjefsindeks (PMI) for eurosonen ble revidert opp til 53,3, opp fra tidligere estimater på 52,9. Den oppadgående revisjonen kom fra den franske servicesektorens PMI, som ble revidert opp til 51,3 fra 50,5. Den tyske servicesektorens PMI forble på 53,2, mens de italienske og spanske PMI forble på høyere nivåer på henholdsvis 54,3 og 56,2. Valutaparet EUR/USD avsluttet uken på 1,0769.

Reserve Bank of Australia opprettholdt renten på det høyeste nivået på 12 år, 4,35 prosent, i tråd med markedets forventninger. Beslutningen kommer etter en inflasjonslesning for første kvartal som var høyere enn forventet, og svake salgstall i detaljhandelen. Australiere begrenser stadig mer sitt forbruk ettersom høye renter påvirker husholdningene, men sentralbanken advarer om at “Prosessen med å få inflasjonen tilbake til målet vil sannsynligvis ikke være jevn.” Videre advarer sentralbanken om at de “ikke utelukker noe.” Til tross for nylige tilbakeslag, holder sentralbanken fast ved sitt estimat om at inflasjonen vil falle til målet innen utgangen av 2025. Markedet priser inn at RBA vil holde renten uendret på nåværende nivå resten av året.

BOJ-guvernør Kazuo Ueda uttalte onsdag at “Det er viktig at valutabevegelser gjenspeiler fundamentale forhold.” Videre uttalte han at “hvis risikoen for at en svak yen påvirker trendinflasjonen betydelig er høy, kan vi være nødt til å respondere med pengepolitikk.” Dette signaliserer at han er åpen for ytterligere renteøkninger og innstramming hvis situasjonen krever det. I tillegg advarte Ueda om at “rask og ensidig” svekkelse av yen skader økonomien og er uønsket. Til tross for advarslene uttalte Ueda at inflasjonen beveger seg “bestemt” mot sentralbankens mål på 2 prosent. Videre understreket han at hvis “inflasjonen er lavere enn forventet eller det er økte nedside-risikoer, må vi opprettholde nåværende stimuleringsvilkår for økonomien over en lengre periode.” Når det gjelder obligasjonskjøp, uttalte Ueda at sentralbanken vil fortsette å opprettholde størrelsen på kjøpene, men erkjente at de på sikt vil redusere den. Uedas uttalelser klarte ikke å overbevise markedene om at sentralbanken vil gjennomføre en andre renteøkning i nær fremtid, og dette førte til en ytterligere svekkelse av yen. Valutaparet USD/JPY avsluttet uken på 155,72, mens valutaparet AUD/USD avsluttet uken på 0,6601.

Vanlige spørsmål basert på hovedtemaene og informasjonen presentert i artikkelen:

1. Hvorfor synker forbrukertilliten i USA?
– Forbrukertilliten i USA synker på grunn av økende inflasjon, som bekymrer forbrukerne angående deres kjøpekraft. Forbrukerne tror også at prisene vil fortsette å stige i fremtiden, noe som demper deres økonomiske utsikter.

2. Hvordan påvirker arbeidsledighetstallene i USA økonomien?
– Arbeidsledighetstallene i USA viser en nedbremsing i arbeidsmarkedet. Dette øker muligheten for at den føderale sentralbanken kan senke rentene to ganger i løpet av året.

3. Hva antyder Bank of England angående rentekutt?
– Bank of England antyder en mulig rentekutt i nær fremtid på grunn av avkjøling av inflasjonen. Selv om inflasjonen fortsatt er over bankens mål, er nedadgående trend oppmuntrende.

4. Hvordan viser Storbritannias BNP tegn til bedring?
– På månedsbasis vokste Storbritannias økonomi med 0,4 prosent, og på kvartalsbasis var det en vekst på 0,6 prosent. Den største bidragsyteren til veksten var tjenestesektoren.

5. Hvordan utvikler detaljhandelen seg i eurosonen?
– Detaljhandelen i eurosonen økte med den høyeste hastigheten på lenge. På månedsbasis økte den med 0,8 prosent, og på årsbasis vokste den med 0,7 prosent.

6. Hva er Reserve Bank of Australias prognose for renten?
– Reserve Bank of Australia opprettholder renten på det høyeste nivået på 12 år, 4,35 prosent. De forventer at inflasjonen vil falle til målet innen utgangen av 2025.

7. Hva signaliserer BOJ-guvernør Kazuo Ueda angående renteøkninger?
– BOJ-guvernør Kazuo Ueda er åpen for ytterligere renteøkninger og innstramming hvis situasjonen krever det. Han advarer også om at “rask og ensidig” svekkelse av yen skader økonomien og er uønsket.

Definisjoner av nøkkelbegreper/jargon:

– Inflasjon: En generell økning i prisnivået over tid, noe som reduserer kjøpekraften til en valuta.
– Arbeidsledighetstall: Statistikk som viser antall personer som er uten jobb, som brukes som en indikator på arbeidsmarkedets helse.
– Sentralbanken: En nasjonalbank som er ansvarlig for å styre landets pengepolitikk, inkludert rentenivået og valutakurser.
– BNP: Bruttonasjonalprodukt, et mål på det totale verdiskapningen i en økonomi.
– Detaljhandel: Salg av varer direkte til kundene, vanligvis gjennom fysiske butikker eller nettbutikker.
– Servicesektor: Delen av økonomien som omfatter tjenesteytende næringer, som helsevesen, finansielle tjenester og utdanning.
– PMI: Innkjøpssjefsindeksen, en indikator på aktiviteten i en sektor eller økonomi.

Foreslåtte relaterte lenker til hoveddomenet (ikke underdomener):

1. BBC Business
2. CNBC Business
3. Financial Times World