Ideer for å skrive en CV som skiller seg ut

Arbeidsmarkedet blir stadig mer konkurransedyktig. Det var 8,8 millioner ledige stillinger i november – ned 18% fra året før og det laveste nivået siden mars 2021. Samtidig vurderer omtrent 85% av amerikanske arbeidstakere å bytte jobb i år, en økning på 27% fra i fjor, ifølge en nylig undersøkelse utført av Censuswide på vegne av LinkedIn blant 1 013 amerikanske yrkesaktive mot slutten av 2023.

For jobbsøkere som ønsker å få CV-en sin til å skille seg ut, er her noen tips om hvordan du lager den perfekte CV-en. Eksperter sier at litt farge er greit på en CV, men de fleste yrker trenger ikke at jobbsøknaden viser frem designferdighetene dine. La den se pen ut, men bekymre deg ikke altfor mye for designet. CV-er bør være organiserte og enkle å skanne etter informasjon. Eksperter sier at litt farge er greit, men de fleste yrker trenger ikke at jobbsøknaden viser frem designferdighetene dine. Faktisk kan for mye fokus på design skade søknaden din hvis programvaren som skanner CV-er ikke kan plukke opp nøkkelord.

“Du kan skille deg ut med en veldig dristig, grafisk CV, men det vil ikke nødvendigvis være på en god måte,” sa Dana Leavy-Detrick, direktør ved Brooklyn Resume Studio, til USA TODAY. “Hvis du overfokuserer på designet, vil du ofre optimaliseringen av det.”

Hun sa at CV-er betraktes som “trygge” med et rent utseende, sans-serif skrifttyper og god bruk av hvit plass. Vurder å legge inn lenker til nettsteder som LinkedIn-profilen din.

“Innhold er alltid viktigere enn pynt,” sa karriereveileder Jenny Foss. “Hvis du er i en bransje der stil vil være en fordel eller nødvendig, kan du absolutt ha en annen versjon hvis du kan sende en PDF direkte til noen eller vise den på egen nettside eller portefølje.”

Bruk – men ikke stol på – kunstig intelligens (AI). Chatbots drevet av kunstig intelligens kan være en god start for folk som skriver CV-er, men eksperter advarer om å ikke stole for mye på teknologien.

“Rekrutterere og ansettelsesledere er veldig flinke til å oppdage at folk bruker kunstig intelligens til å skrive CV-en,” sa Leavy-Detrick. “Den kan høres veldig bra skrevet ut, men den blir litt flat.”

Det kan skade kandidatens sjanser når ansettelsesledere “søker etter ekthet” ifølge Leavy-Detrick.

“Jeg har sett ren kunstig intelligens-skrevne CV-er, og de er ikke så gode ennå,” sa Foss. “En stor del av det de savner er personen. AI kommer ikke til å fange opp dine unike egenskaper og bidrag.”

Noen tips til å skrive en CV inkluderer å være spesifikk. For eksempel, ikke bare si at du er en god selger – si nøyaktig hvor mange avtaler du har lukket på en kvartal.

“Legg noen detaljer på det du sier om deg selv,” sa profesjonell CV-forfatter Lynda Spiegel.

Legg til en verdiøkning: Spiegel foreslår å legge til en kort avsnitt øverst på CV-en som tydeliggjør hvorfor søkeren ville være det rette ansettelsen.

“Din CV er et markedsføringsdokument. Det er ikke en historie om alt du noensinne har gjort. Du er et produkt, og du markedsfører deg selv til kjøperen, som er arbeidsgiveren,” sa hun. “(Det bør si) til arbeidsgiveren: ‘Dette er grunnen til at du ønsker å innkalle meg til et intervju. Dette er jeg, svaret på problemet du har.'”

Fokuser på historien: Med hver jobb oppført i en CV, skriver Foss en rask setning eller to som beskriver hva søkeren ble ansatt for å gjøre og hovedfokuset på den jobben. Deretter følger en oppsummering av prestasjonene som ble oppnådd i den stillingen.

“Jeg prøver å fortelle utviklingen av denne personens karrierehistorie mens vi går gjennom deres karriere kronologisk på en måte som er som: Alle veier leder til dette som å være den absolutte selvfølgelige neste muligheten for meg,” sa hun. “Jeg ser at denne fortellerteknikken brukes mer enn noen gang tidligere.”

Ofte stilte spørsmål (FAQ):

1. Hvor mange ledige stillinger var det i november?
Det var 8,8 millioner ledige stillinger i november.

2. Hva er antall amerikanske arbeidstakere som vurderer å bytte jobb i år?
Omtrent 85% av amerikanske arbeidstakere vurderer å bytte jobb i år.

3. Hvilket selskap utførte undersøkelsen om jobbsøkere?
Undersøkelsen ble utført av Censuswide på vegne av LinkedIn.

4. Er det viktig å ha et dristig design på CV-en?
Eksperter sier at det er viktig å ha en pen og ryddig CV, men å overfokusere på design kan skade søknaden.

5. Hva anbefales når det gjelder skrifttyper og hvit plass på CV-en?
CV-er bør ha et rent utseende med sans-serif skrifttyper og god bruk av hvit plass.

6. Hvilken rolle spiller kunstig intelligens (AI) i å skrive CV-er?
Kunstig intelligens kan være nyttig som en start for å skrive CV-er, men man bør ikke stole for mye på teknologien.

7. Hvorfor er det viktig å være autentisk i CV-en?
Rekrutterere og ansettelsesledere søker etter ekthet, og ren kunstig intelligens-skrevne CV-er kan virke mindre gode og mangler personlighet.

8. Hva er noen tips for å skrive en CV?
Vær spesifikk, legg til detaljer om tidligere prestasjoner og legg til en kort avsnitt øverst på CV-en som tydeliggjør hvorfor søkeren er riktig for stillingen.

9. Hvordan bør man fokusere på historien i CV-en?
For hver jobb oppført, bør man legge til en beskrivelse av hva man ble ansatt for å gjøre og hvilke prestasjoner man oppnådde i den stillingen.

10. Hvordan kan man markedsføre seg selv gjennom CV-en?
CV-en bør være et markedsføringsdokument og fortelle arbeidsgiveren hvorfor de bør innkalle deg til et intervju og hvordan du kan være svaret på deres problem.

Nøkkelbegreper:
– CV: Curriculum Vitae, en skriftlig oversikt over en persons utdanning, arbeidserfaring og ferdigheter som brukes ved jobbsøking.
– Kunstig intelligens (AI): Bruken av datamaskiner og maskinlæring for å simulere intelligente atferdsmønstre og ta beslutninger.
– Rekrutterer: En person eller organisasjon som ansetter nye medarbeidere til en stilling.
– Ansettelsesleder: En person som har ansvar for å ansette og håndtere ansatte i en organisasjon.

Suggested related links:
LinkedIn: En profesjonell plattform der du kan bygge nettverk og finne jobbmuligheter.
USA TODAY: En amerikansk nettavis som dekker nyheter innenlandsk og internasjonalt.