Effekter av USAs jobbrapport på asiatiske markeder

De asiatiske markedene svinget fredag og investorene var forsiktige før USAs jobbrapport, som kan spille en nøkkelrolle i Federal Reserves planer om å senke rentene med den neste politiske avgjørelsen i banken som ligger rett rundt hjørnet.

Stemningen på handelsgulvene har svingt frem og tilbake i ukevis ettersom handelsfolk prøver å tolke signalene fra Federal Reserve. De siste arbeidsmarkedsdataene antyder at det endelig begynner å mykne opp, og gir beslutningstakerne rom til å begynne å lette på pengepolitikken.

Tallene som ble offentliggjort på tirsdag viste at antall ledige stillinger hadde falt mer enn forventet, mens onsdagens private sektor-indeks fra ADP også kom inn under prognosene.

Før begge disse rapportene kom det nyheter om at USAs fabrikksektor hadde gått tilbake i mai for andre måned på rad, noe som tyder på at verdens største økonomi sakker ned.

Det som topper listen denne uken er rapporten om ikke-jordbruk-relaterte arbeidsplasser, som følges nøye av Federal Reserve for å få en idé om helsen til arbeidsmarkedet.

Bankansatte har lenge argumentert for at en svekkelse på jobbfronten og lavere inflasjon er deres hovedmålinger når de skal bestemme seg for når de skal senke rentene.

Flere politikere har sagt at de vil ta sin beslutning basert på innkommende data, og de fleste har advart om at de er villige til å holde rentene høyere i lengre tid for å nå sine mål.

“Vi forventer at hovedbudskapet fra rapporten om ikke-jordbruk-relaterte arbeidsplasser vil være en styrke som ebber ut,” sa Joseph Capurso fra Commonwealth Bank of Australia.

“Dette kan føre til at markedets forventning til den første rentenedgangen i september blir forskjøvet.”

Jobbrapporten vil bli etterfulgt av Federal Reserves neste beslutning på onsdag, som vil bli fulgt av deres siste renteutsikt (“dot plot”).

Tidligere i mars guidet de for tre rentenedsettelser, men mange forbereder seg nå på at det blir kuttet ned til maksimalt to, med tanke på nylig data som viser at inflasjonen fortsatt er høy, og at beslutningstakerne er motvillige til å agere for tidlig.

Likevel gir rentekutt fra Den europeiske sentralbanken og sentralbanken i Canada håp om at Federal Reserve til slutt vil følge etter.

Ryan Wang fra HSBC sa etter mai-møtet at “Federal Reserve-sjef Jerome Powell understreket at inflasjonsdataene så langt i 2024 ikke hadde gitt beslutningstakerne den ‘større tilliten’ de trengte.

“Det blir viktig å se om Powell gir uttrykk for noe mer optimisme om inflasjonsutsiktene under pressekonferansen i juni.

En blandet utvikling på Wall Street, der S&P 500 og Nasdaq falt fra rekordhøydene på onsdag, ble matchet av en lunken fremgang i Asia, der markedene svingte mellom positivt og negativt territorium.

Tokyo, Hongkong, Shanghai, Wellington, Taipei og Jakarta gikk alle ned, mens Sydney, Singapore, Seoul og Manila var i pluss.

Ofte stilte spørsmål (FAQ) basert på hovedtemaene og informasjonen presentert i artikkelen:

1. Spørsmål: Hva er betydningen av USAs jobbrapport?
Svar: USAs jobbrapport er viktig for Federal Reserves beslutning om å senke rentene og gir et innblikk i helsen til arbeidsmarkedet.

2. Spørsmål: Hvilke data har indikert at arbeidsmarkedet mykner opp?
Svar: De siste arbeidsmarkedsdataene viser en nedgang i antall ledige stillinger, og en privat sektor-indeks kommer inn under prognosene.

3. Spørsmål: Hva tyder nedgangen i USAs fabrikksektor på?
Svar: Nedgangen i USAs fabrikksektor i mai signaliserer at verdens største økonomi sakker ned.

4. Spørsmål: Hva er hovedmålingene for Federal Reserve når de tar beslutninger om å senke rentene?
Svar: En svekkelse på jobbfronten og lavere inflasjon er viktige faktorer for Federal Reserve når de vurderer å senke rentene.

5. Spørsmål: Hva er forventningen til markedet om den første rentenedgangen?
Svar: Markedet forventer at den første rentenedgangen kan bli forskjøvet fra september på grunn av jobbrapportens budskap om en styrke som ebber ut.

6. Spørsmål: Hva vil følge etter jobbrapporten?
Svar: Etter jobbrapporten vil Federal Reserves neste beslutning følge, etterfulgt av deres siste renteutsikt.

7. Spørsmål: Hva har tidligere retningslinjer fra Federal Reserve angående rentesenkninger vært?
Svar: Tidligere retningslinjer indikerte tre rentesenkninger, men det forventes nå at det blir maksimalt to kutt med tanke på inflasjon og tidspunkt for handling.

8. Spørsmål: Hvordan påvirker rentekutt fra Den europeiske sentralbanken og sentralbanken i Canada Federal Reserves beslutning?
Svar: Rentekuttene fra andre sentralbanker gir håp om at Federal Reserve kan følge etter i å senke rentene.

9. Spørsmål: Hvilke markeder opplevde en nedgang, og hvilke var i pluss?
Svar: Tokyo, Hongkong, Shanghai, Wellington, Taipei og Jakarta opplevde en nedgang, mens Sydney, Singapore, Seoul og Manila var i pluss.

Definitions:
– Federal Reserve: Den sentrale banken til USA, som er ansvarlig for landets pengepolitikk og stabilisering av økonomien.
– Rentekutt: En reduksjon i rentenivået fastsatt av sentralbanken, som har som mål å stimulere økonomisk aktivitet.
– Inflasjon: En økning i det generelle prisnivået som reduserer kjøpekraften til en valuta over tid.

Suggested related links:
Federal Reserve
Den europeiske sentralbanken
Bank of Canada