Arbeidsmarkedet kan se solid ut på papiret – lav arbeidsledighet, mange ledige stillinger – men virkeligheten for mange amerikanere som er på jakt etter jobb, forteller en annen historie.

LinkedIn-feeds er overfylt med oppsigelsesannonser. Antall meldinger om rekrutterere som ignorerer jobbsøkere har mer enn doblet seg på Glassdoor siden før Covid-19-pandemien.

“Det er frustrerende og forvirrende – å finne ny jobb har aldri føltes så vanskelig,” sier Javier Serrano, som forlot jobben som programvaretrener hos Parcel Pending by Quadient, et smart skap-selskap, i mai, og som har søkt på hundrevis av jobber siden. Serrano hadde vært i sin forrige stilling i omtrent åtte måneder.

Noen selskaper har bedt ham om å gjennomgå flere intervjuer og har deretter forsvunnet; andre sendte ham oppgaver hjemme eller ba ham om å ta opp videoresponser på AI-genererte spørsmål. Han har ikke mottatt noen tilbud.

Serrano, 50, sier han først forventet å finne ny jobb innen seks måneder, men nå forventer han å være uten arbeid i nærheten av ett år. Han søkte nylig på en jobb som leverer dagligvarer for en butikk nær huset sitt i Orlando for å dekke levekostnadene.

“Jeg er optimistisk med at ting vil ordne seg,” sier Serrano. “Jeg tror bare tallene undervurderer hvor vanskelig det er for jobbsøkere akkurat nå.”

Økonomer og rekrutterere sier at forventninger fra “store oppsigelser” og bedrifters frykt for en kommende nedgang kan være årsaken til jobbsøkeres mismot.

Jobbsøkere har nakkesnudd fra “store oppsigelser”

En viktig grunn til at flere mennesker sliter med å finne ny jobb kan være urealistiske eller utdaterte forventninger.

“Hvordan folk oppfatter arbeidsmarkedet påvirkes av deres nylige erfaringer med arbeidsmarkedet,” sa Glassdoor sin ledende økonom Daniel Zhao nylig til CNBC. “I 2021 og 2022 var det mangel på arbeidskraft, så [arbeidsgivere] tilbød alle slags frynsegoder og fordeler for å prøve å få folk inn døren. Så selv om 2024 ser ut til å være et relativt sunt arbeidsmarked sammenlignet med nylig, føles det ikke like sterkt.”

Nesten 70% av jobbsøkere sier at den nåværende jobbsøket er vanskeligere enn den forrige, ifølge en nylig undersøkelse av mer enn 1 500 kandidater fra bemanningsfirmaet Aerotek.

“Hvis du vil bli ansatt i denne tiden, må du ha en annen tankegang enn du hadde i 2021,” sier Bert Bean, administrerende direktør i bemanningsfirmaet Insight Global. “Det noen jobbsøkere ikke innser er at arbeidsgivere er mye mer kostnadsbevisste og mindre villige til å gi etter med lønn eller fjernarbeid enn de var for to år siden.”

Høy inflasjon og trusselen om en potensiell nedtur kaster en mørk skygge over arbeidsmarkedet

Størstedelen av 2023 følte mange selskaper at en nedtur lå og ulmet, og trakk seg derfor tilbake fra ansettelser som et resultat – disse fryktene er fortsatt ikke borte, sier Zhao.

“Bedriftsledere er fortsatt bekymret for at en nedtur er mulig, selv om det ikke er 100% sikkert,” forteller han CNBC Make It. “De ønsker ikke å ansette for mye før en nedtur og deretter måtte si opp folk.”

Dan Kaplan, en senior klientpartner i Korn Ferry, et av verdens største selskaper for ansettelser og rekruttering, sammenligner selskapers nåværende ansettelsesstrategi med å kjøre i hagl.

“Ingen kan forutse hva som ligger foran, noe som betyr at du må ta flere beslutninger i blinde,” forklarer han. “Normalt vil økonomer forutse et tøft marked i to eller tre kvartaler og det er et lys i enden av tunnelen, men denne gangen har det vært nesten 24 måneder med spådommer om doom og gloom.”

Den usikkerheten, legger han til, skaper “mye utmattelse” i styresalene over hele USA.

Når flere selskaper pauser ansettelser, kutter de også ned på talentanskaffelsesteamene sine, sier Kaplan, noe som betyr færre personer til å håndtere utlysninger og svare på søkere, og dermed forverrer forvirringen i arbeidsmarkedet.

For at arbeidsgivere skal føle seg mer trygge på økonomien og utvide ansettelser, må renten gå ned, sier Kaplan. Inntil da sier han at selskaper er inne i en “vent og se”-periode.

“Herskende oppfatning er ‘la oss snakkes i andre kvartal’, men det kan lett bli forskjøvet til tredje eller fjerde kvartal,” legger Kaplan til. “Det er en frustrerende tid for kandidater og like frustrerende for bedrifter som ikke kan ansette den talenteen de trenger… det er bare rot.”

Det er fortsatt en god tid å finne en ny og bedre jobb – i noen bransjer

Til tross for arbeidsmarkedets nåværende utfordringer er det fortsatt mange muligheter for de som ønsker en ny og bedre jobb.

Arbeidsmarkedet hadde 9 millioner ledige stillinger i desember, og det er fremdeles omtrent 1,4 åpne jobber for hver arbeidsledige person.

Selv om teknologi- og medieselskaper kutter jobber, sier Bean at andre bransjer som offentlig sektor, helsevesen og bygg og anlegg har økt ansettelser de siste månedene, og tilbyr mer stabile stillinger som kan vise seg å være motstandsdyktige under en potensiell nedtur.

Kaplan er enig og kaller disse bransjene et “sikrere valg” for jobbsøkere, selv om noen, som helsevesen, bygg og anlegg og produksjon, fortsatt er i ferd med å hente tilbake de jobbene de mistet under pandemien.

Ifølge Kaplan er den smarteste tilnærmingen jobbsøkere kan ta akkurat nå å være vedholdende og holde fast på kursen. “Hvis 400 søknader ikke har gitt deg et intervju, send inn 600, eller bruk din ledige tid på å lære en ny teknisk ferdighet du kan legge til i CVen din,” sier han. “Ting vil ikke være så vanskelig for alltid.”

Korreksjon: Denne artikkelen er oppdatert for å rette opp Javier Serranos alder og for å klargjøre hvilke roller han søker på.

Vil du oppnå drømmejobben din i 2024? Ta CNBCs nye nettbaserte kurs “Slik mestrer du jobbintervjuet” for å lære hva ansettelsesledere egentlig ser etter, kroppsspråksteknikker, hva du bør si og ikke si, og den beste måten å snakke om lønn.

En FAQ-seksjon basert på hovedtemaene og informasjonen presentert i artikkelen:

Spørsmål: Hvorfor sliter mange amerikanere med å finne jobb til tross for lav arbeidsledighet og mange ledige stillinger?
Svar: Mange amerikanere opplever problemer med å finne jobb på grunn av urealistiske eller utdaterte forventninger, reduserte rekrutteringsinnsatser fra selskaper, og økonomisk usikkerhet.

Spørsmål: Hva er noen av årsakene til jobbsøkeres mismot?
Svar: “Store oppsigelser” og bedrifters frykt for en potensiell nedtur skaper usikkerhet og redusert optimisme blant jobbsøkere.

Spørsmål: Hva er effekten av inflasjon og trusselen om en nedtur på arbeidsmarkedet?
Svar: Inflasjon og frykt for en nedtur bidrar til en mørk skygge over arbeidsmarkedet, og mange selskaper er tilbakeholdne med å ansette for å unngå eventuelle oppsigelser i fremtiden.

Spørsmål: Hvordan påvirker usikkerheten i arbeidsmarkedet rekrutteringsprosessen?
Svar: Usikkerheten fører til at flere selskaper pauser ansettelser og reduserer talentanskaffelsesteamene sine, noe som gjør det vanskeligere for jobbsøkere å få svar og øker forvirringen i arbeidsmarkedet.

Spørsmål: Er det fortsatt muligheter for å finne en ny og bedre jobb?
Svar: Til tross for utfordringene i arbeidsmarkedet er det fortsatt mange ledige stillinger tilgjengelig, spesielt i sektorer som offentlig sektor, helsevesen og bygg og anlegg.

Nøkkelord og definisjoner:

Arbeidsledighet – Tilstand der en person som er i stand til å jobbe og ønsker å jobbe, ikke har arbeid.

Oppsigelse – Handlingen med å avslutte en ansatt eller en stilling i en organisasjon.

Arbeidskraft – Samlet arbeidsevne til arbeidsstyrken i en økonomi.

Frynsegoder – Godene eller fordelene gitt til ansatte i tillegg til lønn eller lønn.

Inflasjon – En økning i de generelle prisnivåene for varer og tjenester i en økonomi over tid.

Nedtur – En periode med økonomisk nedgang, preget av lavkonjunktur og høy arbeidsledighet.

Relaterte lenker til hoveddomene:

LinkedIn: Det ledende sosiale nettverket for profesjonelle, som hjelper jobbsøkere med å knytte kontakter og finne jobbmuligheter.

Glassdoor: En online plattform for jobbsøkere som tilbyr informasjon om selskaper, stillingsanmeldelser og lønndata.

Aerotek: Et bemanningsfirma som gir muligheter til jobbsøkere innen ulike bransjer.

Insight Global: Et bemanningsfirma som kobler jobbsøkere med potensielle arbeidsgivere.

Korn Ferry: Et selskap for ansettelser og rekruttering som spesialiserer seg på å matche talent med organisasjoner.

NB: Vennligst merk at lenkene ovenfor er eksempler og ikke nødvendigvis basert på de faktiske nettadressene eller hoveddomenene til de nevnte nettstedene.