Jobbsøkere er utbrente av “den store oppsigelsen”

Oppdatert: 30. april 2024, 09:00

Jobbmarkedet kan se solid ut på papiret – arbeidsledigheten er lav, jobbtilbudene er høye – men virkeligheten for mange amerikanere på jobbjakt forteller en annen historie.

Nye krefter i jobbsøkingen

LinkedIn-strømmen er overfylt med oppsigelseskunngjøringer. Antall nevnelser av rekrutterere som ignorerer jobbsøkere har mer enn doblet seg på Glassdoor siden før Covid-19-pandemien.

Å finne en ny jobb har aldri føltes så vanskelig, sier Javier Serrano, som forlot jobben som programvaretrener hos Parcel Pending av Quadient, et selskap innen smarte skap, i mai, og som har søkt på hundrevis av jobber siden da. Serrano hadde vært i sin forrige jobb i omtrent åtte måneder.

Noen selskaper har bedt ham om å gjennomføre flere runder med intervjuer og har deretter forsvunnet; andre har bedt ham om å ta med seg oppgaver hjem eller har bedt ham om å spille inn videobesvarelser på AI-genererte spørsmål. Han har ikke mottatt noen tilbud.

Serrano, som er 50 år gammel, sier at han først forventet å finne en ny jobb innen seks måneder, men nå tror han at han vil være arbeidsledig i nærmere et år. Nylig søkte han på en jobb med å levere dagligvarer til en butikk nær huset sitt i Orlando for å hjelpe med levekostnadene.

Jeg er optimistisk med tanke på at ting vil ordne seg, sier Serrano. Jeg tror bare at tallene undervurderer hvor vanskelig det er for jobbsøkere akkurat nå.

Økonomer og rekrutterere sier at vedvarende forventninger fra “den store oppsigelsen” og bedrifters frykt for en forestående resesjon kan være årsaken til jobbsøkeres mismot.

Realistiske forventninger er nøkkelen

En viktig grunn til at stadig flere blir utbrente av å søke etter en ny jobb kan være urealistiske eller utdaterte forventninger.

Hvordan folk føler seg med tanke på jobbmarkedet avhenger av deres nylige erfaringer med jobbmarkedet. I 2021 og 2022 var det mangel på arbeidskraft, så [arbeidsgivere] tilbød alle slags fordeler for å prøve å få folk inn døren. Så selv om 2024 ser ut til å være et relativt sunt arbeidsmarked sammenlignet med tidligere, så føles det ikke like sterkt.

Nesten 70% av jobbsøkere sier at deres nåværende jobbjakt er vanskeligere enn den forrige, ifølge en nylig undersøkelse av mer enn 1500 kandidater fra bemanningsfirmaet Aerotek.

Hvis du vil bli ansatt i dagens miljø, må du ha en annen tankegang enn i 2021, sier Bert Bean, administrerende direktør for bemanningsfirmaet Insight Global. Noen jobbsøkere innser ikke at arbeidsgivere er mye mer kostnadsbevisste og mindre villige til å inngå kompromisser med lønn eller fjernarbeid enn de var for to år siden.

Høy inflasjon og trusselen om en potensiell nedgang skygger for arbeidsmarkedet

I store deler av 2023 følte selskapene at en resesjon truet, og trakk seg derfor tilbake fra ansettelser som følge av dette – disse fryktene er ikke borte ennå, sier Zhao.

Forretningsledere er fortsatt bekymret for at en resesjon er mulig, selv om det ikke er 100% sikkert, forteller han CNBC Make It. De ønsker ikke å ansette for mange ansatte i en resesjon og deretter måtte si dem opp.

Ta Eyvind, en senior konsulent hos Careerjet, et av Skandinavias største headhunter selskaper, som sammenligner bedrifters nåværende ansettelser med å kjøre bil i haglstorm.

Ingen kan forutsi hva som venter, noe som betyr at du må ta flere beslutninger i blinde, forklarer han. Vanligvis vil økonomer forutsi et tøft marked i to eller tre kvartaler, og da er det et lys i enden av tunnelen, men denne gangen har det vært nesten 24 måneder med dystre spådommer.

Denne usikkerheten legger han til, fører til mye utmattelse i styrerom over hele USA.

Når flere selskaper pauser ansettelser, kutter de også antall personer i talentanskaffelsesteamene sine, sier Kaplan, som betyr at det er færre personer til å håndtere stillingsannonser og svare på søkere, noe som ytterligere forsterker forvirringen i jobbmarkedet.

For å få arbeidsgivere til å føle seg mer trygge på økonomien og utvide ansettelsen, må rentene komme ned, sier Kaplan. Inntil da sier han at selskapene er i en “vente og se” -periode.

Det er fortsatt en god tid å finne en ny og bedre jobb – i noen bransjer

Tross de nåværende utfordringene på arbeidsmarkedet, er det fortsatt mange muligheter for dem som ønsker en ny og bedre jobb.

Arbeidsmarkedet hadde 9 millioner åpninger i desember, og det er fortsatt omtrent 1,4 ledige jobber for hver arbeidsledig person.

Selv om teknologi- og medieselskaper kutter stillinger, sier Bert Bean at andre bransjer som offentlig sektor, helsevesenet og bygg og anlegg har økt ansettelsen de siste månedene, og tilbyr mer stabile stillinger som kan vise seg å være motstandsdyktige i en eventuell resesjon.

Kaplan er enig i dette og kaller disse bransjene en “tryggere sjanse” for jobbsøkere, selv om noen, som helsevesen, bygg og anlegg og produksjon, fortsatt er i ferd med å hente seg inn etter å ha tapt jobber under pandemien.

Den smarteste tilnærmingen jobbsøkere kan ta akkurat nå, legger han til, er å være vedvarende og holde fast på sin kurs. Hvis å sende inn 400 søknader ikke har ført til et intervju, send inn 600, eller bruk ledig tid på å lære deg en ny teknisk ferdighet som du kan legge til i CV-en din. Ting kommer ikke til å være like vanskelige for alltid.

Korreksjon: Denne artikkelen er oppdatert for å korrigere Javier Serranos alder og for å klargjøre hvilke roller han søker på.

Ønsker du å sikre drømmejobben din i 2024? Ta CNBCs nye nettbaserte kurs Hvordan mestre jobbintervjuet for å lære hva ansettelsesledere virkelig ser etter, kroppsspråkteknikker, hva du skal si og ikke si, og den beste måten å snakke om lønn på.

Oppdatert: 30. april 2024, 09:00

Jobbsøkere er utbrente av “den store oppsigelsen”

Vanlige spørsmål basert på hovedtemaene i artikkelen:

1. Hva er den store oppsigelsen?

Den store oppsigelsen refererer til en økning i antall oppsigelser, der mange ansatte velger å forlate jobbene sine uten å ha en konkret ny jobb på plass.

2. Hvorfor kan jobbsøking være vanskelig i dagens marked?

Årsakene til problemer med jobbsøking kan inkludere økt konkurranse, lenger rekrutteringsprosesser, krav om å gjennomføre flere intervjuer eller utføre oppgaver hjemmefra, og en mer kostnadsbevisst holdning blant arbeidsgivere når det gjelder lønn og fjernarbeid.

3. Hva er viktigheten av realistiske forventninger i jobbsøking?

Mange jobbsøkere blir frustrerte fordi deres tidligere erfaringer med jobbmarkedet ikke lenger gjelder. Det er viktig å justere forventningene og være oppmerksom på at markedet har endret seg. Arbeidsgivere er nå mer forsiktige med kostnader og mindre villige til å akseptere kompromisser.

4. Hvorfor er det fortsatt usikkerhet og utmattelse i jobbmarkedet?

Mange bedriftsledere er fortsatt bekymret for en mulig resesjon og er derfor tilbakeholdne med å ansette nye medarbeidere. Denne usikkerheten fører til utmattelse både blant jobbsøkere og bedriftsledere.

5. Finnes det fortsatt muligheter for jobbsøkere?

Til tross for utfordringene på arbeidsmarkedet, er det fortsatt mange jobbmuligheter tilgjengelig. Bestemte bransjer som offentlig sektor, helsevesen og bygg og anlegg fortsetter å ansette og tilby mer stabile stillinger.

Definisjoner:

1. Den store oppsigelsen:

En økning i antall oppsigelser hvor ansatte forlater jobbene sine uten å ha en konkret ny jobb på plass.

2. Rekrutterere:

Mennesker eller selskaper som er ansatt for å finne og ansette kvalifiserte kandidater til stillinger i organisasjoner.

3. Resesjon:

En nedgang i økonomisk aktivitet der mange bedrifter opplever økonomiske vanskeligheter, og arbeidsledigheten øker.

Relaterte lenker:

CNBC – Ledende nyhetsnettverk innen næringsliv, markeder, økonomi og investeringer.

Aerotek – Bemanningsfirma som tilbyr rekrutteringstjenester og jobbmuligheter innen forskjellige bransjer.

Insight Global – Bemanningsfirma som leverer personal- og rekrutteringstjenester for ulike bransjer.

Careerjet – En av Skandinavias største headhunter-selskaper som hjelper med å finne relevante jobbmuligheter for kandidater.

Glassdoor – En jobbsøkingsplattform som gir innsikt i bedrifter, lønn, intervjuer og arbeidsmiljøer.

LinkedIn – Et profesjonelt nettverk og en plattform for jobbsøking.

Quadient – Et teknologiselskap som tilbyr smarte skapløsninger for ulike bransjer.

Parcel Pending – Et selskap innen smarte skap som tilbyr leveringsløsninger for eiendomsforvaltning og post.

Les også: Slik lykkes du med jobbsøking i dagens arbeidsmarked.