Arbeidsmarkedets vending: En ny normalitet

Arbeidsmarkedet har vært i fokus de siste to årene, med mange økonomer og observatører som har forventet at noe måtte skje. Og så har arbeidsmarkedet snudd seg og sagt “Ha, egentlig ikke.” Januars jobbrapport kom inn sterkt på fredag, og utfordret forventningene på flere områder. Økonomien la til 353 000 jobber i løpet av årets første måned, langt over de 187 000 som økonomene forventet. Antallet jobber som ble lagt til i tidligere måneder, ble revidert oppover, og lønnsveksten var også bedre enn forventet. Arbeidsledigheten forble på 3,7%, og har vært under 4% i to år, den lengste perioden med under 4% siden slutten av 1960-tallet. Hvis vi ikke regner med 2021 og 2022, som var unike og ekstraordinære av åpenbare grunner, var 2023 det beste året for jobbvekst siden 1999.

Selvfølgelig er det punkter i dataene som ikke er like gode. Antall arbeidstimer var ned, et potensielt bekymringsfullt tegn, men til og med det kan ha vært en anomali forårsaket av dårlig vær. Likevel er det noen ganger godt bare godt, og i dette tilfellet kan tempoet i jobbveksten være mer bærekraftig enn den hvitehete arbeidsmarkedet i 2021 og 2022.

“Arbeidsmarkedet er ikke lenger en Ferrari som bare flyr nedover gaten,” sa Nick Bunker, direktør for nordamerikansk økonomisk forskning ved Indeed Hiring Lab, “men kanskje er det en bil som faktisk kan ta en langtur.”

Arbeidere har opplevd en berg-og-dalbane de siste fire årene. Da pandemien traff, mistet millioner av mennesker jobben over natten. Så satte gjenåpningen av økonomien opp arbeidere for en ganske fantastisk periode. Bedrifter kastet seg for å ansette folk og måtte tilby mer penger for å få dem til å bli. Mange arbeidere som ønsket å bytte jobb og finne noe bedre kunne gjøre det. Eller de sluttet stille, og sjefene deres gjorde ikke så mye med det, for hvem skulle ellers fylle den stillingen? Lønningene steg raskt, spesielt for de på bunnen av inntektskurven, men høy inflasjon tok en bit av mange lønnsslipper.

Det vi oppdager er at mange ting som har falt ut av bane, har kommet tilbake mot bane, sa Guy Berger, direktør for økonomisk forskning ved Burning Glass Institute.

Det er vanskelig å definere hvordan et “normalt” arbeidsmarked skal se ut, men hvis vi bruker 2018 og 2019 som referanse, begynner landskapet nå å se ut som om det kan passe den definisjonen.

Hva betyr det for arbeidere? Det er alltid en nedtur når festen er i ferd med å avsluttes, men hver dag kan ikke være en fest heller. Det er ikke lenger et enormt antall oppsigelser. Arbeidstakere slutter frivillig i jobbene sine tilnærmet samme rate som før pandemien, og i 2023 sluttet folk 6,1 millioner færre jobber enn året før. Selskaper har også bremset ned ansettelsene. Oppsigelser ligger fremdeles under nivået fra 2019, selv om noen observatører har uttrykt bekymring for en nylig oppgang.

Hvis du prøver å oppgradere jobben din, å få en bedre jobb, var tiden for det nok for et år siden, sa Preston Mui, seniorøkonom hos Employ America.

Det betyr at arbeidere står overfor et annet landskap enn de gjorde i nær fortid. Hvis du har en jobb, er du relativt lav risiko for å miste den jobben – til tross for overskrifter om oppsigelser i noen kjente selskaper. Likevel kan du være nølende med å si opp, og personer som for tiden er på utkikk etter en ny jobb, kan være i en knipe.

FAQ:

1. Hva viser januars jobbrapport om arbeidsmarkedet?
– Januars jobbrapport viser at økonomien la til 353 000 jobber i løpet av måneden, noe som var langt over forventningene på 187 000 jobber. Arbeidsledigheten forble på 3,7%, og har vært under 4% i to år, den lengste perioden siden slutten av 1960-tallet. Lønnsveksten var også bedre enn forventet.

2. Hva var den beste perioden for jobbvekst siden 1999?
– 2023 var det beste året for jobbvekst siden 1999, bortsett fra 2021 og 2022 som var unike på grunn av pandemien.

3. Hvordan beskrives arbeidsmarkedet nå?
– Arbeidsmarkedet beskrives som mer bærekraftig enn i 2021 og 2022. Det er ikke lenger et enormt antall oppsigelser, og arbeidstakere slutter frivillig i jobbene sine på samme rate som før pandemien. Selskaper har også bremset ned ansettelsene, selv om det har vært en nylig oppgang i oppsigelser.

4. Hvordan påvirker dette arbeidstakere?
– Hvis du har en jobb, er risikoen for å miste den relativt lav. Oppgradering av jobb eller å finne en bedre jobb kan være utfordrende nå, da det ikke er like mange muligheter som det var tidligere.

Definitions:

1. Jobbrapport: En rapport som gir informasjon om antall jobber som ble lagt til eller tatt bort fra økonomien i løpet av en bestemt periode, vanligvis en måned.

2. Arbeidsledighet: En økonomisk indikator som måler andelen av arbeidsstyrken som ikke er i jobb, men aktivt søker etter jobb.

3. Lønnsvekst: Økningen i lønn over en bestemt periode, vanligvis målt som prosentvis endring.

4. Oppsigelse: Å avslutte eller slutte i en jobb frivillig.

Links:

Indeed – En arbeidssøkemotor og en ressurs for arbeidssøkere med mange ledige stillinger.
Burning Glass Institute – En organisasjon som gir statistikk og analyser om arbeidsmarkedet og jobbsøking.