Cisco kunngjør kutt i arbeidsstyrken

Cisco annonserte denne uken planer om å kutte 4 000 jobber, noe som tilsvarer omtrent 5% av arbeidsstyrken deres. Dette er bare det siste i rekken av oppsiktsvekkende nedbemanninger som har vært i fokus siden begynnelsen av året, spesielt innen teknologi- og medieselskaper, fra Google og Microsoft til Paramount og Los Angeles Times.

Til tross for disse nedbemanningene, får vi stadig positive indikatorer om arbeidsmarkedet. Som dagens data om initiale søknader om arbeidsledighet viser: de falt mer enn forventet forrige uke, for andre uke på rad. I tillegg viste januars sysselsettingsrapport bedre jobbvekst enn forventet. Så hvordan skal vi forstå denne tilsynelatende motsetningen?

Først litt statistikk. USAs arbeidsstyrke er stor, med rundt 160 millioner mennesker. Så nedskjæringer på 4 000 hos Cisco eller 34 000 på tvers av teknologiindustrien utgjør egentlig ikke en stor påvirkning.

Slike nedbemanninger er også ganske normale, ifølge Julia Pollak, sjefsøkonom hos ZipRecruiter.

“Bedrifter restrukturerer kontinuerlig, satser mer på det som fungerer, avvikler det som ikke fungerer og omorganiserer ansatte,” sa Pollak. “Rundt 20 millioner mennesker blir sagt opp eller får sparken hvert år.”

Nedbemanningene har økt siden de lå på rekordlave nivåer for noen år siden, ifølge Layla O’Kane, seniorøkonom hos Lightcast. Men de er fremdeles ikke på nivå med før pandemien. De skjer bare hos selskaper som du har hørt om.

“Disse nedbemanningene skjer i virkelig synlige selskaper som mange ser på som aspirerende arbeidsplasser,” sa O’Kane.

Mange av kuttene skyldes faktorer som ikke gjelder for hele økonomien, sier Gregory Daco, sjefsøkonom hos EY-Parthenon, konsulentfirmaet til Ernst & Young.

“Vi ser noen sektorer hvor det kanskje har vært en overdreven ansettelse, som nå opplever en mer uttalt korreksjon når det gjelder arbeidsstyrken og et høyere antall nedbemanninger,” sa Daco.

Samtidig har bransjer som helsevesen og utdanning problemer med å ansette nok folk.

Men dette er ikke det som fyller overskriftene, sier Bharat Ramamurti, tidligere visedirektør for økonomirådet i Det hvite hus.

“Fokuset på nedbemanninger gir inntrykk av at økonomien er i verre tilstand enn den egentlig er,” sa han.

Inflasjon og økonomisk usikkerhet gjør at folk spesielt er oppmerksomme på dårlige nyheter.

Det skjer mye i verden. Uansett hva som skjer, er Marketplace her for deg. Du stoler på Marketplace for å forklare verdens hendelser og fortelle hvordan det påvirker deg på en faktabasert og tilgjengelig måte. Vi stoler på din økonomiske støtte for å kunne fortsette å levere dette. Med en donasjon på bare $5/måned kan du bidra til å opprettholde Marketplace og vår rapportering om det som betyr noe for deg.

Cisco kunngjorde denne uken planer om å kutte 4 000 jobber, noe som tilsvarer omtrent 5% av arbeidsstyrken deres. Dette er bare det siste i rekken av oppsiktsvekkende nedbemanninger som har vært i fokus siden begynnelsen av året, spesielt innen teknologi- og medieselskaper, fra Google og Microsoft til Paramount og Los Angeles Times.

Her er noen vanlige spørsmål og svar basert på informasjonen i artikkelen:

Spørsmål: Hvor mange jobber vil Cisco kutte?

Svar: Cisco planlegger å kutte 4 000 jobber, omtrent 5% av arbeidsstyrken deres.

Spørsmål: Er nedbemanning vanlig i næringslivet?

Svar: Ja, nedbemanning er vanlig i næringslivet. Ifølge Julia Pollak, sjefsøkonom hos ZipRecruiter, restrukturerer bedrifter kontinuerlig for å satse mer på det som fungerer og avvikle det som ikke fungerer.

Spørsmål: Er disse nedskjæringene en stor påvirkning på USAs arbeidsstyrke?

Svar: Nei, ettersom USAs arbeidsstyrke er stor, med rundt 160 millioner mennesker, utgjør nedskjæringene hos Cisco eller i teknologiindustrien generelt ikke en stor påvirkning.

Spørsmål: Hvorfor er nedskjæringene i hovedsak begrenset til selskaper som Cisco?

Svar: Nedskjæringene skjer i synlige selskaper som mange ser på som aspirerende arbeidsplasser. Det er disse nedskjæringene som fokuseres på i mediene.

Spørsmål: Hva er årsakene til nedbemanningene i visse sektorer?

Svar: I noen sektorer har det kanskje vært en overdreven ansettelse, noe som fører til en korreksjon når det gjelder arbeidsstyrken og flere nedskjæringer. Dette gjelder ikke hele økonomien.

Spørsmål: Er økonomien egentlig i dårligere tilstand enn det som rapporteres?

Svar: Ifølge Bharat Ramamurti, tidligere visedirektør for økonomirådet i Det hvite hus, gir fokuset på nedbemanning inntrykk av at økonomien er i verre tilstand enn den egentlig er. Inflasjon og økonomisk usikkerhet gjør at folk spesielt er oppmerksomme på dårlige nyheter.

Som foreslåtte relaterte lenker:

Cisco
Google
Microsoft
Paramount
Los Angeles Times
ZipRecruiter
EY-Parthenon