Den amerikanske arbeidsledigheten forblir lav, men jobbmarkedet endret seg uventet i desember

Arbeidsledighetsraten i USA har vært under 4% i 23 påfølgende måneder, og antallet personer som registrerer seg for arbeidsledighetsstøtte har vært eksepsjonelt lavt. Men i desember opplevde USA en uventet økning i antall jobbåpninger, noe som førte til at antallet arbeidere som sluttet jobbene sine, falt til det laveste nivået på over tre år, mest sannsynlig på grunn av ønsket om bedre muligheter.

Ifølge Associated Press-posten publiserte arbeidsgivere rundt 9 millioner jobber i desember, noe som tyder på at arbeidsmarkedet sannsynligvis vil forbli sterkt nok til at US Federal Reserve kan begynne å redusere rentene i første kvartal. Finansmarkedene har forventet en rentenedgang allerede i mars, men den vedvarende momentumet i arbeidsmarkedet kan gjøre at medlemmene av Federal Reserve nøler med å handle før midten av året.

Hvorfor forventer Federal Reserve at arbeidsmarkedet vil roe seg? Til tross for betydelig økning i renten, har USAs økonomi og arbeidsmarkedet vært bemerkelsesverdig motstandsdyktige, noe som har ført til økte utlånsrenter for forbrukere og bedrifter. Federal Reserve økte sin styringsrente hele 11 ganger fra mars 2022 til juli 2023, noe som førte til en 23-års høyde på omtrent 5.4%. Ben Ayers, seniorøkonom i Nationwide i Ohio, fortalte Reuters: “Vedvarende etterspørsel etter arbeidskraft, selv om det er positivt for fortsatt økonomisk vekst, kan sette kjepper i hjulene for å dempe inflasjonen tidlig i 2024.” “Dette er igjen et tegn på for mye av en god ting, noe som bør føre til en senere enn håpet overgang til pengepolitisk lettelse,” la økonomen til. Federal Reserve forventer å se en nedgang i arbeidsmarkedet fra de sterke nivåene i 2021 og 2022, noe som vil redusere presset på amerikanske selskaper for å øke lønningene for å tiltrekke seg og beholde ansatte. Selv om høyere renter har hemmet ansettelsesaktiviteten, er sysselsettingsveksten fortsatt sunn.

En titt på jobbkutt og arbeidsledighetsraten i USA viser at arbeidsgiverne åpnet 2.7 millioner stillinger i fjor, en nedgang fra 4.8 millioner i 2022 og en tidligere topp på 7.3 millioner i 2021. I tillegg har arbeidsledighetsraten vært under 4% i 23 påfølgende måneder, og antallet personer som registrerer seg for arbeidsledighetsstøtte har vært eksepsjonelt lavt. I desember så profesjonelle tjenester og næringslivssektoren en økning på 239.000 jobbmuligheter. Produksjon, detaljhandel, helse- og sosialstøtte og finansielle tjenester hadde alle betydelig vekst. Imidlertid falt antall ubesatte stillinger med 121.000 innenfor overnattings- og serveringsbransjen og 83.000 i engros- og varehandel. Oppsigelsene gikk ned med 132.000 til 3.392 millioner i desember, det laveste siden januar 2021. Samtidig kunngjorde amerikanske pakkeleverandøren UPS at de vil kutte 12.000 stillinger som svar på en svakere økonomi og en arbeidskonflikt som har skremt bort noen forbrukere. Administrerende direktør Carol Tomé kalte 2023 for et “vanskelig og skuffende år” og uttalte at selskapet investerte i kunstig intelligens for å forbedre effektiviteten.

Ofte stilte spørsmål (FAQ):

1. Hva var antallet jobbåpninger i USA i desember?
I desember publiserte arbeidsgivere rundt 9 millioner jobber i USA.

2. Hvorfor falt antallet arbeidere som sluttet jobbene sine til det laveste nivået på over tre år i desember?
Antallet arbeidere som sluttet jobbene sine falt trolig på grunn av ønsket om bedre muligheter.

3. Hva kan følge av den økte jobbåpningen og det sterke arbeidsmarkedet i USA?
Den økte jobbåpningen og det sterke arbeidsmarkedet kan føre til at USAs Federal Reserve begynner å redusere rentene i første kvartal.

4. Hvorfor forventer Federal Reserve at arbeidsmarkedet vil roe seg?
Selv om det har vært en betydelig økning i renten, har USAs økonomi og arbeidsmarkedet vært bemerkelsesverdig motstandsdyktige. Dette kan gi problemer med å dempe inflasjonen tidlig i 2024.

5. Forventer Federal Reserve en nedgang i arbeidsmarkedet?
Ja, Federal Reserve forventer å se en nedgang i arbeidsmarkedet fra de sterke nivåene i 2021 og 2022.

6. Hvordan har jobbkutt og arbeidsledighetsraten utviklet seg i USA?
Arbeidsgivere åpnet 2,7 millioner stillinger i fjor, en nedgang fra 4,8 millioner i 2022 og en tidligere topp på 7,3 millioner i 2021. Arbeidsledighetsraten har vært under 4% i 23 påfølgende måneder, og antallet personer som registrerer seg for arbeidsledighetsstøtte har vært eksepsjonelt lavt.

Viktige definisjoner:
– Arbeidsledighetsraten: Andelen av arbeidsføre som ikke har arbeid, men gjerne ønsker å arbeide.
– US Federal Reserve: Den sentrale banken i USA, som har ansvaret for å regulere landets pengemengde og styringsrente.

Suggested related links:
BBC Business
CNBC
The New York Times – Business