Økende arbeidsledighet blant unge i Vietnam

Ho Chi Minh-byen har over 300 000 bedrifter, men ingen av dem var villige til å ansette Thanh Nga, 25 år gammel, i fjor. Hun sier: “Jeg har erfaring innen kundeservice, men klarte ikke å finne jobb etter å ha sendt ut CV-er til over 50 bedrifter i HCMC, Da Lat og Binh Duong.”

Nga er blant et økende antall unge mennesker fra Generasjon Z, født mellom 1997 og 2012, som sliter med å finne jobber i etterkant av Covid-19-pandemien. Ungdommene utgjorde 41,3% av de arbeidsledige i fjor, opp fra 37,6% i 2022. Dette betydde at 437 300 mennesker i alderen 15 til 24 år var uten arbeid, ifølge Arbeidsdepartementet.

Nguyen Hoang Ha fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen sier at personer som har fullført utdannelsen sin siden Covid-19, tilhører den “karantene-generasjonen” som har gjennomgått forstyrrelser på arbeidsmarkedet og innen utdanning og opplæring.

En annen innbygger i HCMC, Thu Thuy, 24 år gammel, slet med å finne jobb i 2022 da økonomien åpnet igjen etter to år med pandemi. Hun sendte ut 30 CV-er og deltok på over et dusin intervjuer, men lyktes ikke med å finne jobb siden de fleste bedrifter ba om måneders erfaring, noe hun ikke kunne få på grunn av Covid-reiserestriksjoner.

Økonom Nguyen Minh Phong sier at ungdomsarbeidsløsheten er en global trend, ettersom bedrifter ofte kvitter seg med de minst erfarne medarbeiderne når situasjonen blir vanskelig. Mange unge vietnamesiske byboere har høye forventninger til lønnen og vil heller vente på en god mulighet enn å jobbe for lav lønn, legger han til.

Arbeidsmarkedets økte krav gjør det nødvendig for personer i aldersgruppen 15-24 år å utdanne seg innen teknologi og myke ferdigheter, for eksempel samarbeid i grupper og problemløsning, ifølge ILOs Ha. På denne måten kan de møte de økende kravene på arbeidsmarkedet.

Selv om økonomien har en rolle å spille, er det viktig at ungdommene tar ansvar for sin egen utdanning og ferdighetsutvikling for å øke mulighetene for å finne arbeid i dagens konkurransedyktige arbeidsmarked.

Ofte stilte spørsmål (FAQ):

1. Hvor mange bedrifter er det i Ho Chi Minh-byen?
Ho Chi Minh-byen har over 300 000 bedrifter.

2. Hvorfor klarte ikke Thanh Nga å finne jobb?
Selv om Thanh Nga har erfaring innen kundeservice, klarte hun ikke å finne jobb etter å ha sendt ut CV-er til over 50 bedrifter i HCMC, Da Lat og Binh Duong.

3. Hvilken andel av de arbeidsledige utgjorde ungdommene i 2022?
Ungdommene (Generasjon Z) utgjorde 41,3% av de arbeidsledige i 2022.

4. Hvor mange mennesker i alderen 15 til 24 år var uten arbeid?
I alderen 15 til 24 år var det 437 300 mennesker uten arbeid, ifølge Arbeidsdepartementet.

5. Hva kalles generasjonen som har fullført utdannelsen sin siden Covid-19?
Personene som har fullført utdannelsen sin siden Covid-19 kalles “karantene-generasjonen”.

6. Hvorfor slet Thu Thuy med å finne jobb?
Thu Thuy slet med å finne jobb fordi de fleste bedrifter ba om måneders erfaring, noe hun ikke kunne få på grunn av Covid-reiserestriksjoner.

7. Hva er årsaken til økningen av ungdomsarbeidsløsheten ifølge økonom Nguyen Minh Phong?
Nguyen Minh Phong sier at ungdomsarbeidsløsheten er en global trend, ettersom bedrifter ofte kvitter seg med de minst erfarne medarbeiderne når situasjonen blir vanskelig.

8. Hva slags ferdigheter burde personer i aldersgruppen 15-24 år utdanne seg innen?
Personer i aldersgruppen 15-24 år burde utdanne seg innen teknologi og myke ferdigheter, for eksempel samarbeid i grupper og problemløsning.

9. Hvorfor er det viktig for ungdommene å ta ansvar for sin egen utdanning og ferdighetsutvikling?
Det er viktig for ungdommene å ta ansvar for sin egen utdanning og ferdighetsutvikling for å øke mulighetene for å finne arbeid i dagens konkurransedyktige arbeidsmarked.

Nøkkelbegreper og faguttrykk:

– Generasjon Z: Personen født mellom 1997 og 2012.
– Covid-19: Koronaviruset som forårsaket pandemien i 2019/2022.
– Arbeidsledige: Personer uten arbeid.
– Arbeidsdepartementet: En myndighetsorganisasjon som er ansvarlig for arbeidsrelaterte saker.
– Karantene-generasjonen: Personen som har fullført utdannelsen sin siden Covid-19.

Foreslåtte relaterte lenker:

NAV – ledige stillinger
Regjeringen.no – informasjon om jobbmuligheter og arbeidsliv
NAV – arbeidsmarkedet i Norge
Arbeidstilsynet – informasjon om ungdom og arbeidsliv